Actualitate

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1% în primele nouă luni

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali cu 1%, informează miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, evoluţia din primele nouă luni s-a datorat creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,8%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 14%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+10,5%), industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-25,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,9%).

Conform INS, cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 12,0%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+12,4%) şi în industria extractivă (+3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+28,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,5%), industria bunurilor intermediare (+6,9%) şi industria energetică (+5,7%). În schimb, industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1%.

Totodată, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 2%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-13,7%) şi în industria prelucrătoare (-1,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-22,5%) şi industria bunurilor intermediare (-7,3%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+5,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top