Actualitate

Ciolacu: Adevăratul pericol din PNRR îl reprezintă neîndeplinirea reformelor, nu banii

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că adevăratul pericol, atunci când se vorbeşte de PNRR, nu sunt banii, ci neîndeplinirea reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, el subliniind că în anii următori trebuie adoptate reforme atât la nivel central, cât şi la nivel local, precum şi o reformă fiscală predictibilă şi echitabilă, care să ofere, între altele, şi sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Pericolul, fiindcă, când vorbim de PNRR, nu ar trebui să vorbim în primul şi în primul rând despre bani, ar trebui să vorbim despre reformele care sunt în PNRR, acesta era adevăratul pericol. Ştiu că s-au luat acele măsuri fiscale. Mai nou, discuţia aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, în anii viitori… Doamnelor şi domnilor, eu n-am prins niciun bunic în viaţă şi acum nu mai am părinţi în viaţă. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie – repet, medie – de 1.980 de lei, vă anunţ că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate aşa ceva! Cu adevărat trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025 – 2026, echitabilă, trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la Summitul Autorităţilor Locale din România.

Referindu-se la reforma administrativă, el a punctat că acest proces trebuie să pornească de la administraţiile locale.

„Reforma administrativă (…) trebuie făcută. Cu adevărat, nu se va pune în aplicare în 2024. Dar ea trebuie să pornească de la dumneavoastră. Cel mai uşor pentru noi, politicienii, este să venim cu o lege şi să spunem: ‘domne’, sub 2.000 de locuitori nu mai există nicio comună’. E foarte greşit să avem această abordare. Abordarea nu trebuie să fie matematică. Abordarea pentru o reformă administrativă… ne trebuie un plan. Un plan pe care să îl construim, cu consultanţă, cu discuţii şi nemaicăutând întotdeauna să reinventăm apa caldă. (…) Spunea domnul preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă, cât de mare este influenţa celor două conflicte: războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu. Şi nu sunt singurele cu potenţial major de conflict în continuare. Cât de important, cât de influenţat a fost economicul din întreaga lume şi mai ales din Europa prin aceste conflicte. Aceste conflicte nu sunt închise. Sunt într-o zonă totuşi de a nu exploda. Provocările vor continua, cel puţin la acelaşi nivel. Nu le putem depăşi decât prin reforme”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a reproşat, în privinţa colaborării cu autorităţile locale, că nu a stabilit un calendar mai strâns al discuţiilor.

„Un singur lucru cred că am greşit – faptul că în aceste patru – cinci luni aproape, de când sunt prim-ministru, nu am făcut un program cu dumneavoastră foarte clar şi cu o agendă, o ordine de zi prestabilită, să avem de cel puţin o dată pe lună o întâlnire aplicată cu problemele din administraţie. Aici cred… Dar, repet, înţelegeţi-mă şi pe mine, de la azilele groazei, de la explozii, de la decizii cu Comisia, de la a încerca să închidem din PNRR cererea de plată nr. 3, de a termina negocierea în ceea ce priveşte PNRR şi de a scoate acel 9,4 care automat a venit cu o nouă provocare, cu noua lege a pensiilor generale. Am avut pensiile speciale, care erau cel mai important jalon. (…) A fost un program alert”, a explicat Ciolacu.

Şeful Executivului a punctat că, pentru România, este „ultimul tren” privind dezvoltarea regională şi locală.

„Este cred că ultimul tren de dezvoltare, şi regională, şi locală, şi cu PNRR, şi cu exerciţiu financiar – ambele suprapuse. E cea mai mare provocare administrativă în acest moment să vedem dacă avem capacitatea administrativă de a funcţiona cu aceste două provocări suprapuse în acest moment. Trebuie să ne schimbăm, nu trebuie să ne fie frică. Când aud vorba străveche ‘capul plecat, sabia nu-l taie!’… Nu cred că există o prostie mai mare în neamul românesc decât această zicală. Oameni buni, trebuie să avem şi să ne asumăm un plan şi nişte proiecte regionale majore cu care să mergem la Uniunea Europeană şi vă garantez că nu ne va refuza nimeni niciodată. Dar trebuie să fim coerenţi. Cum adică ‘capul plecat, sabia nu-l taie’? Păi, aşa niciodată nu o să înaintăm. Totdeauna o să ne pitim şi o să încercăm să supravieţuim ba politic, ba administrativ. E prea mare dinamica, ca să nu ieşim din logica asta”, a spus Marcel Ciolacu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top