Actualitate

Senatul a votat ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie

Plenul Senatulului a votat, miercuri, cu 90 de voturi pentru, 2 voturi contra şi 3 nu au votat, ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei. Grupurile parlamentare au anunţat în plen că vor vota în favoarea ridicării imunităţii.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat în plen că ”neplăcerea în ceea ce îl priveşte pe domnul Cîţu este şi mai mare”, în acest caz al achiziţiilor de vaccinuri din pandemie. ”Istoria, ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecţie, l-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîţu în cea mai înaltă funcţie în Executivul României, funcţie pe care a luat-o pe persoană fizică, funcţie care a venit la pachet cu o aroganţă imensă, cu o autosuficienţă care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte şi miere”, a spus Romaşcanu.

”Da, a fost cea mai cumplită pandemie de o sută de ani încoace dar ce poate fi mai trist pentru o ţară în această pandemie decât să aibă la cârma deciziei de a salva oameni pe cel mai incompetent prim-ministru pe care l-a avut România în trecutul mai recent şi mai îndepărtat”, a spus Romaşcanu. ”Este un miliard cu TVA, nu vă jucaţi cu mărunţiş. E mult, domnule Cîţu, aţi împrumutat 200 de miliarde”, a spus Romaşcanu.

”Nu pot să spun decât că grupul PSD va vota pentru această hotărâre, ceea ce va face din domnul Cîţu un recidivist”, a spus senatorul PSD.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus, la rândul lui, că justiţia se înfăptuieşte de către instanţele judecătoreşti. ”Este şi motivul pentru care astăzi în comisia juridică şi astăzi senatorii PNL vor vota pentru a da verde justiţiei, să cerceteze faptele pe care i le impută lui Florin Cîţu”, a arătat Fenechiu, arătând că aşa este normal în democraţie, Parlamentul legiferează, Guvernul administrează iar justiţia soluţionează problemele.

Senatorul Claudiu Tîrziu de la AUR a afirmat în plen că ”Guvernul Cîţu a practicat terorismul de stat”. ”A încercat să ne vaccineze cu forţa. (..) Noi, AUR, am reuşit, cu ajutorul românilor să oprim această nenorocire. Ce se întâmplă azi, aici este un început de dreptate. Domnul Cîţu a îndatorat ţara în mod nejustificat şi masiv şi a făcut o afacere majoră”, a arătat Tîrziu.

Senatorul UDMR Turos Lóránd a anunţat poziţia Uniunii la votul pentru ridicarea imunităţii. ”Noi nu suntem aici pentru a face o analiză politică a Guvernului Cîţu sau a premierului Cîţu, nu suntem aici pentru a discuta teorii conspiraţionale despre beneficiile vaccinului, suntem aici pentru a hotărî asupra unei solicitări. UDMR va vota pentru ca justiţia să îşi facă treaba”, a spus acesta.

Senatoarea independentă Diana Şoşoacă a declarat: ”Hello Superman, Xena speaking!”. ”Solicitarea Parchetului vine ca urmare a uneia dintre sutele mele de plângeri depuse”, a spus Şoşoacă, arătând că din cele 12 infracţiuni invocate, Parchetul a ales doar complicitatea la abuz în serviciu.

 

Cîţu: Ca premier, acţiunile mele au fost întotdeauna îndreptate către ieşirea rapidă din pandemie

Fostul premier Florin Cîţu a declarat miercuri, în plenul Senatului, că acţiunile sale ca prim-ministru au fost întotdeauna îndreptate către ieşirea „cât mai rapidă” din pandemia de COVID-19 şi din criza economică creată ca urmare a acestei situaţii sanitare, menţionând că a pus pe primul loc sănătatea românilor, în acest context „imprevizibil” şi „complicat”.

Plenului Senatului dezbate solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

 

„Ne aducem cu toţii aminte că ceea ce a început ca o simplă răceală a ajuns să fie, de fapt, un virus mortal devastator, imprevizibil, rezistând la cam toate tratamentele pe care le aveam atunci, un virus care a închis planeta. România a făcut faţă unei situaţii extrem de dificile fără spitale specializate, un sistem de sănătate suprasolicitat şi luat prin surprindere. Ca premier, acţiunile mele au fost întotdeauna îndreptate către ieşirea cât mai rapidă din pandemie şi din criza economică, creată ca urmare a acestei situaţii pandemice. (…) În tot acest context imprevizibil, dificil, complicat, am pus pe primul loc, în perioada când am fost premier, dar şi ministru al Finanţelor, sănătatea românilor, libertăţile individuale şi economice. Eram conştient, în fiecare clipă, că orice decizie luată avea implicaţii, mai mult ca niciodată, pentru viaţa oamenilor. Câte spitale, câte paturi ATI, câte cadre medicale, câte resurse ale statului erau suficiente pentru a ne asigura că fiecare român are tot ce-i trebuie”, a transmis Cîţu.

El a adăugat că, în ciuda acestor dificultăţi, România a înregistrat o creştere economică sănătoasă.

„În ciuda acestor dificultăţi şi a tot felul de evenimente neprevăzute, am putut vedea o creştere economică sănătoasă şi o revenire a economiei în 2021, dar şi o eliminare a efectelor pandemiei din sectorul economic. E important să ne amintim astăzi că România a fost lovită de valul patru al pandemiei în perioada septembrie 2021 şi a mai urmat un val cinci, care a durat până în martie 2022. Cine putea să spună în 2021 că vom avea şi valul patru şi valul cinci, că vor fi efecte devastatoare pentru noi toţi?”, a susţinut senatorul PNL.

Comisia juridică a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu.

Cele mai recente știri

To Top