Analize

Coface anunță o creștere semnificativă a insolvențelor. Ce se va întâmpla în 2024

În urma unei recesiuni economice, țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au asistat la o creștere semnificativă a insolvențelor  pe parcursul anului 2023. În timp ce companiile au rezistat inițial șocurilor ca urmare a măsurilor de sprijin guvernamental în timpul pandemiei, retragerea ulterioară a acestor inițiative combinată cu presiunile macroeconomice au determinat rate de insolvență ridicate.

Criza economică a dus la o scădere a creșterii medii a PIB-ului din regiune de la 4,0% în 2022 la doar 0,5% în 2023, rezultând cea mai scăzută rată din acest secol (excluzând criza financiară globală din 2009 și pandemia Covid-19 din 2020). Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia și Lituania au înregistrat chiar rate de creștere negative în 2023.

Numărul mare al procedurilor de insolvență reflectă creșterea economică slabă

Regiunea ECE a înregistrat o creștere de 38,6% a procedurilor de insolvență în 2023 comparativ cu 2022, marcând un alt an de creștere cu două cifre. „Această evoluție a fost alimentată de o combinație de factori interni și externi care au amplificat provocările cu care se confruntă companiile din regiune, în special tensiunile geopolitice și inflaționiste care au pus presiune pe companii” explică Grzegorz Sielewicz, Economist Șef Coface Europa Centrală și de Est.

Consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, din cauza proximității sale geografice, au avut efecte în întreaga regiune, perturbând lanțurile de aprovizionare și contribuind la creșterea prețurilor energiei. Aceste șocuri externe, cuplate cu provocările interne, cum ar fi deficitul de forță de muncă și creșterea costurilor inputurilor, au afectat foarte mult companiile, ducând la o accelerare a numărului insolvențelor. Sectoarele construcții și comerț, în special, au fost afectate de valul mare de insolvențe, confruntându-se cu un deficit de forță de muncă, presiuni salariale și încetinirea cererii.

Privind în perspectivă, drumul către revenire pare dificil

„Ne așteptăm la noi creșteri a insolvențelor în 2024, deși la o rată mai mică comparativ cu anul precedent”, iar la nivel global, companiile nu își vor atinge întregul potențial de avans economic ca urmare a provocărilor cu care se confruntă în activitățile lor operaționale.” adaugă Jarosław Jaworski, CEO Coface în Europa Centrală și de Est. Mediul de afaceri în 2024 va fi marcat de o creștere limitată a cifrei de afaceri, scăderea marjelor și provocări continue pentru companiile exportatoare din cauza cererii externe lente, în special din Germania, principalul partener comercial pentru majoritatea țărilor din ECE. Cu toate acestea, există semne de revenire determinată de consum, în special în ceea ce privește necesitățile zilnice, susținând activitatea economică în regiunea ECE. Totuși, companiile se confruntă cu o presiune ridicată din cauza creșterii prețurilor mărfurilor și a costurilor cu forța de muncă, inclusiv ca urmare a creșterii salariului minim în țările din ECE.

Cele mai recente știri

To Top