Energie

Comisia Europeană vrea ca UE să se retragă din Tratatul Cartei Energiei, din cauza îngrijorărilor legate de schimbările climatice

productie de energie
Foto: iStock

Comisia Europeană pregăteşte o propunere ca ţările UE să renunţe în comun la un tratat internaţional de energie, numit Tratatul Cartei Energiei, din 1998, după ce unele guverne s-au angajat deja să se retragă din cauza îngrijorărilor legate de schimbările climatice, transmite Reuters.

Tratatul Cartei Energiei din 1998, care are aproximativ 50 de semnatari, inclusiv ţări din Uniunea Europeană, permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care dăunează investiţiilor lor, un sistem conceput iniţial pentru a sprijini investiţiile în acest sector.

Dar, în ultimii ani, a fost folosit pentru a contesta politicile care impun închiderea fabricilor de combustibili fosili, stârnind îngrijorări în unele capitale europene că este un obstacol în abordarea schimbărilor climatice.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că va face propuneri legale pentru o ieşire coordonată a UE, ”în săptămânile următoare”, după ce ţările UE, dintre care unele intenţionează deja să iasă din tratat, nu au putut fi de acord să adopte reformarea acestuia.

”Aşa cum este, tratatul nu este în conformitate cu politica şi legea de investiţii ale UE şi cu obiectivele UE în materie de energie şi climă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Patru surse familiare cu discuţiile au declarat pentru Reuters că Executivul UE va face propunerea săptămâna viitoare.

Trei dintre surse au spus că Bruxelles-ul a luat în considerare o ieşire parţială, care ar permite unor ţări să rămână în tratat, dar a optat împotriva acestuia din cauza preocupărilor legale.

Au crescut presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a determina o ieşire la nivelul UE, după ce Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia şi Spania au anunţat că intenţionează să renunţe la tratat. Italia a plecat în 2016.

Dar propunerea este probabil să fie respinsă de ţări precum Cipru, Ungaria şi Slovacia, care au spus că ar prefera să rămână într-o versiune actualizată a acordului.

Orice propunere va avea nevoie de sprijinul unei majorităţi consolidate a statelor membre şi de sprijinul Parlamentului European, care a susţinut public ideea.

Cele mai recente știri

To Top