Actualitate

CONAF: Educaţia digitală a fost identificată ca nucleu al dezvoltării viitoare a unei societăţi globalizate

digitalizare calculator
Foto: iStock

Accesul la noile tehnologii constituie o modalitate de uniformizare a disparităţilor sociale, iar educaţia digitală a fost identificată ca nucleu al dezvoltării viitoare a unei societăţi globalizate, se arată într-un comunicat al CONAF, transmis joi AGERPRES.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor – parte a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – au organizat, în cadrul proiectului #ITforENERGY, workshopul cu tema „Costurile tranziţiei spre o societate digitală”, în Bascov, judeţul Argeş.

Cel de-al şaptelea workshop şi ultimul din acest proiect a adus în prim-plan viitorul pieţei muncii, cu accent pe digitalizare ca punct de plecare esenţial şi, în acelaşi timp, soluţie unanim acceptată pentru tranziţia către noi meserii sau ocupaţii.

„Consensul a fost că accesul la noile tehnologii constituie o modalitate de uniformizare a disparităţilor sociale. Educaţia digitală a fost identificată ca soluţia vitală pentru a răspunde nevoilor emergente, slab conturate în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), şi ca nucleu al dezvoltării viitoare a unei societăţi globalizate. Aceasta influenţează nu doar producţia efectivă, ci şi seturile de valori esenţiale, inclusiv incluziunea, eradicarea sărăciei şi abordarea ameninţărilor climatice. Totodată, eficienţa noilor surse de energie şi costurile asociate noilor politici de mediu au fost subiecte intens dezbătute, cu accent pe impactul asupra întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor”, se arată în comunicatul citat.

În context, Cristina Chiriac, preşedintele PFA & CONAF, susţine că digitalizarea şi robotizarea sunt motoarele care vor propulsa economia României către viitor, iar prognozele indică faptul că, până în 2030, aceste tehnologii inovatoare vor crea peste un milion de locuri noi de muncă în România.

„Într-un peisaj economic în continuă schimbare, care are în prim-plan noile tehnologii, este imperativ să anticipăm şi să abordăm nevoile forţei de muncă. Digitalizarea şi robotizarea nu sunt doar cuvinte-cheie, ci motoarele care vor propulsa economia României către viitor. Prognozele indică faptul că, până în 2030, aceste tehnologii inovatoare vor crea peste 1 milion de locuri noi de muncă în ţara noastră. Într-o lume în care inteligenţa artificială şi digitalizarea devin preponderente, formarea profesională şi învăţarea continuă sunt esenţiale pentru adaptarea şi prosperitatea individuală, dar şi a afacerilor. Competenţele digitale devin moneda de schimb în economia secolului XXI, iar pregătirea forţei de muncă pentru această realitate este cardinală. În calitate de lideri şi profesionişti, avem responsabilitatea de a sprijini această tranziţie într-un mod echitabil şi sustenabil”, a declarat Cristina Chiriac.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) reprezintă peste 95% din producţia internă de petrol şi gaze naturale, sectorul de transport petrol şi gaze naturale, furnizare gaze naturale, precum şi o parte semnificativă din activităţile de rafinare, comercializare şi distribuţie de produse petroliere din România.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF are în componenţa sa două federaţii, nouă patronate, 19 asociaţii, 27 de sucursale, peste 5.500 de companii şi peste 170.000 de angajaţi.

Printre proiectele organizaţiei se numără „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială”, „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială” şi seria de dialoguri deschise „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate”.

Cele mai recente știri

To Top