Actualitate

Creşterea economiei americane în T4 a fost revizuită în creştere iar cererile pentru alocaţii de şomaj au scăzut

Foto: iStock

Economia americană a înregistrat o creştere peste estimări în trimestrul patru al anului trecut, impulsionată de cheltuielile de consum şi investiţiile companiilor în structuri non-rezidenţiale precum uzinele, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut a crescut cu 3,4% în ritm anual în trimestrul octombrie-decembrie 2023, datele fiind revizuite în sus faţă de estimarea anterioară de 3,2%, a informat joi Departamentul american al Comerţului. Revizuirea reflectă evoluţiile mai bune ale cheltuielilor de consum, investiţiile fixe non-rezidenţiale şi cheltuielile autorităţilor locale şi ale statelor.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca datele privind evoluţia PIB să nu fie revizuite. Aceasta în condiţiile în care economia americană înregistrează un ritm de creştere superior avansului de 1,8%, pe care oficialii Rezervei Federale îl consideră unul non-inflaţionist, şi continuă să performeze cu mult peste alte economii importante ale lumii, în pofida faptului că Fed a majorat dobânda de referinţă cu 525 puncte de bază, începând din luna martie 2022.

Economia americană este susţinută de o piaţă a muncii solidă, care ţine pasul cu creşterea susţinută a salariilor şi cu majorarea cheltuielilor consumatorilor.

Un raport separat publicat joi de Departamentul Muncii arată că numărul cererilor noi pentru alocaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută cu 2.000 până la 210.000 de solicitări. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 212.000 noi cereri pentru alocaţii de şomaj.

Începând din luna februarie numărul cererilor noi pentru alocaţii de şomaj a rămas în intervalul 200.000-213.000, în condiţiile în care majoritatea angajatorilor americani decid să îşi păstreze angajaţii. Analiştii estimează că economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă.

Pe ansamblul anului 2023, economia americană, cea mai mare economie a lumii, a înregistrat un avans de 2,5%, în creştere faţă de un avans de 1,9% în 2022. Pentru primul trimestru al acestui an, prognozele arată că economia americană a încetinit uşor dar a înregistrat totuşi o creştere decentă de 2,1% în ritm anual.

Cele mai recente știri

To Top