Actualitate

Cristian Erbașu, la conferința RO 3.0, despre muncitorii din Asia: Se adaptează greu în România și nu dau randamentul scontat

Posted on

În Europa, în momentul de față, lucrează un număr dublu de lucrători români decât în România. Deci trăim într-o paradigmă în care noi avem nevoie de acești lucrători, dar ei sunt deja plecați de multă vreme, sunt deja acomodati în Occident și va fi foarte greu să-i aducem înapoi pe aceștia, a declarat omul de afaceri Cristian Erbașu la conferința „Human Revolution. Resursele Umane – Parteneri în Construirea Viitorului,” organizată de Antena 3 CNN și Jurnalul Național.

Tocmai de aceea, trebuie să apelăm la acești lucrători din Asia care se adaptează de foarte multe ori greu în România și nu dau randamentul scontat. Vorbeam de randament, chiar și dacă vorbim de salariu minim pe economie, dacă randamentul nu crește și nu trebuie să fie un randament, o eficiență artificială, adică o eficiență crescută prin creșterea prețurilor. Pentru că atunci n-ar rezolva nimic, om câștigă mai mult, dar după aceea, puterea lui de cumpărare în realitate ori rămâne aceeași, în cel mai bun caz, ori scade. În realitate, el trebuie să obțină mai mult, fără ca să ducă la scumpirea produselor din piață. Fie că sunt în domeniul lui de activitate în construcții, fie că sunt în alte produsele, sunt din alte domenii, a mai spus omul de afaceri.

Deci, aici este o bătălie și, într-adevăr, guvernul are, executivul are foarte multe analize de făcut, astfel încât orice mărire de salariu să nu, fie că e în domeniul public, fie că e în domeniul privat, să nu ducă ulterior la scumpiri și la inflație. În construcții, în momentul de față, spre bucuria noastră, am adus pentru economia românească undeva la 8% din PIB. A contribuit anul 2023 la jumătate din creșterea economică a României. Însă, din păcate, forțați de împrejurări, au fost câteva șocuri anul trecut și cel mai important a fost acela reducerii la jumătate a beneficilor fiscale în ceea ce privește pe angajații români din construcții, a mai declarat Erbașu.

Într-adevăr, încercăm, mulți dintre proprietari de companii au încercat să compenseze aceste reduceri de facilități pentru angajații din construcții, mărind ei salariile, însă nu toți au reușit acest lucru. Și, din păcate, dacă în 2019, când s-au introdus aceste facilități, am constatat o mărire a numărului de angajați, aducerea de angajați din piața neagră în piața albă cu aproximativ 25%, acum am observat în doar 3-4 luni că o parte din lucrători fie au plecat afară din nou, în nou se cer foarte mulți lucrători în construcții în vestul Europei, fie au intrat în piața neagră sau gri, am remarcat, s-ar putea să fie și o coincidență cu faptul că suntem în perioada de iarnă, dar știți, vedeți și dumneavoastră că iarna în România nu mai e așa cum era altădată și am fost și noi surprins de faptul că multe companii și-au redus numărul de angajați în ultimele luni, deși proiecte de construcții există în continuare, mai puțin poate în zona rezidențială, dar mai ales în zona de infrastructură, a spus omul de afaceri la conferința RO. 3.0.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version