Pandemia a schimbat mult preferințele angajaților, iar acum firmele trebuie să se adapteze la nevoile și cerințele oamenilor care s-au obișnuit să-și acorde mai mult timp pentru viața personală. Pe de altă parte, lucrul de la distanță s-a dovedit extrem de eficient, atât pentru companii, cât și pentru angajați. Companiile au economisit mare parte din costurile administrative, în timp ce angajații sunt mai motivați și mai productivi. De altfel, studiile de după pandemie arată că cei mai mulți angajați sunt mai interesați de sănătatea lor și de confort, atunci când aleg un loc de muncă, preferința fiind pentru flexibilitate. Această etapă interesantă a pieței muncii a fost observată și de hotelieri și de agențiile de turism. Astfel, au apărut pachete turistice care acoperă perioade lungi, chiar de ordinul lunilor. Avantajul „turiștilor” este că pot avea au totul asigurat, de la curățenie la mâncare, iar în afara orelor de program și în weekenduri se pot bucura de vacanță.
Specialiștii în HR au spus, la începutul acestui an, că trendul „quiet quitting” pare să încetinească și din ce în ce mai multe companii își readuc angajații la birou. Totuși, trendul momentului pare a rămâne „remote” – munca online, de la distanță, care oferă mai multă libertate angajaților. Un studiu realizat luna trecută de Mindspace arată că atitudinile față de locul de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea personală continuă să evolueze, iar majoritatea angajaților acordă mai multă importanță sănătății și bunăstării generale – elementele principale pentru a stimula productivitatea și a menține angajații în companii. Firmele trebuie să țină cont de aceste tendințe, pentru a rămâne competitive.
Mindspace – furnizorul global de spații de lucru flexibile -, a chestionat 2.000 de angajați din SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Polonia, România și Israel. Răspunsurile acestora arată că 9 din 10 angajați consideră facilitățile și ofertele legate de bunăstare ca fiind cele mai importante, atunci când aleg un loc de muncă, iar 82% se așteaptă să primească sprijin din partea angajatorilor pentru a-și menține echilibrul între viața profesională și cea personală.
Bunăstarea angajaților, pe primul plan
Sondajul privind evoluția atitudinilor față de locul de muncă dezvăluie schimbări majore în alegerile angajaților, aceștia preferând echilibrul dintre viața profesională și cea personală, tendința generală fiind aceea de a elimina cât mai mult din frustrările legate de locul de muncă. Studiul a avut ca scop evidențierea părerilor actuale ale forței de muncă globale față de ofertele de bunăstare ale angajatorilor, importanța unui angajator orientat către bunăstarea angajaților ca variabilă în alegerea unui nou loc de muncă sau în decizia de a rămâne la locul de muncă actual, precum și modalitățile concrete prin care angajatorii ar putea susține bunăstarea angajaților.
„Pentru că atât companiile mari, cât și cele mici își îndeamnă treptat angajații să revină la birou, acum este momentul pentru angajatori să reconsidere viitorul muncii, care să includă opțiuni flexibile de lucru în ceea ce privește programul și locația, și să pună mai mult accent pe beneficiile care contribuie la bunăstarea angajaților”, a declarat Dan Zakai, CEO și co-fondator al Mindspace.
Programul de lucru flexibil, cel mai căutat
În România, 48% dintre angajați preferă programul de lucru flexibil, 43% își doresc mai multe zile de vacanță, 29% vor mese sănătoase gratuite, iar 25% vor îmbunătățirea asigurării de sănătate. De asemenea, 56% dintre respondenți spun că scăderea productivității este principalul efect negativ al locurilor de muncă în care bunăstarea nu era o prioritate, 51% spun că motivația e cea mai afectată, iar 24% sunt de părere că cel mai mult ar avea de suferit creativitatea.
Atunci când au fost întrebați despre efectele negative ale locurilor de muncă în care bunăstarea nu era o prioritate, 25% dintre respondenți au spus că astfel de medii afectează negativ dorința lor de a rămâne în companie – jumătate dintre aceștia (50%) au considerat că motivația angajaților ar fi cea mai afectată, urmată de productivitate (48%) și creativitate (28%).
La nivel global, 43% dintre participanții la studiu au afirmat că beneficiul cu cel mai mare impact asupra bunăstării este programul de lucru flexibil. Alte beneficii menționate includ flexibilitatea spațiului de lucru (21%), mese sănătoase gratuite (24%), mai multe zile de concediu (33%), îmbunătățirea asigurării de sănătate (16%) și alte facilități, cum ar fi sălile de sport la locul de muncă.
„Remote”, la munte și la mare
Angajatorii speră să poată păstra eficiența echipelor deja formate, chiar dacă se va lucra de la distanță, o perioadă mai îndelungată. Unii chiar au mutat birourile în spații mai prietenoase sau au plătit un „teambuilding” prelungit, în zone turistice, pentru ca angajații să se simtă cât mai confortabil. Aceleași preferințe au și freelancerii care preiau serviciile externalizate ale companiilor. Mai ales pentru aceștia există deja oferte de cazare și pachete complete pentru munca de la distanță, în țară și în străinătate. La Mamaia Nord, Corbu și Eforie Nord au fost astfel de oferte, în ultimii ani, atât în perioadele de extrasezon, cât și în sezonul estival, prețurile apartamentelor de închiriat fiind foarte convenabile. Au fost și hoteluri care au făcut astfel de oferte, încă din 2019 – precum Blaxy, de la 23 August.
Anul acesta, complexul de apartamente Rezident a făcut oferte pentru cei care vor să lucreze de pe litoral, până în luna octombrie, la Eforie Nord și Corbu. Un astfel de apartament s-a putut închiria pentru 7 nopți de cazare în extrasezon cu 1.200 de lei în stațiunea Eforie Nord, pentru o cameră cu vedere la stațiune, ajungând la 2.000 de lei pentru 2 camere cu vedere la mare.
Și agențiile de turism pot găsi oferte avantajoase pentru munca de la distanță, în stațiuni. „Orice agenție poate să facă asta, pentru cei care vor să închirieze pe termen lung, beneficiind de reduceri substanțiale. Dacă se deplasează pentru o perioadă mai lungă o întreagă echipă, iar perioada este de extrasezon, se poate obține o reducere de până la 70%. Agențiile de turism din România au avut astfel de cereri, mai ales pentru litoral, atât în România, cât și în Bulgaria, în ultimii ani”, explică Traian Bădulescu, consultant în turism.
În sezonul rece sunt astfel de oferte și în zonele de deal și de munte, unde de obicei se făcea teambuilding. Acum, hotelurile și pensiunile oferă posibilitatea de cazare pe o perioadă mai lungă de timp, atât pentru freelanceri, cât și pentru echipe întregi, dacă se dorește mutarea biroului mai aproape de natură.