Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a scăzut cu 25% în primele două luni ale acestui an, până la aproximativ 25.000, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunțat vineri Agenția Uniunii Europene pentru frontiere și paza de coastă (Frontex), într-un comunicat postat pe website-ul său.
O parte semnificativă a sosirilor în ianuarie-februarie a avut loc folosind ruta vest-africană. Ruta Balcanilor Occidentali a înregistrat cea mai puternică scădere, de -64%.
În pofida unei scăderi de 40% față de anul trecut, coridorul vest-african a rămas ruta cea mai activă pentru migrația ilegală, cu 7.200 de sosiri înregistrate în ianuarie și februarie acest an. Majoritatea migranților au provenit din Mali, Senegal și Guineea.
Deși majoritatea rutelor au înregistrat o scădere a numărului de sosiri, ruta prin Mediterana Centrală a consemnat în ianuarie-februarie cea mai mare creștere, de 48%, până la aproape 6.900 de sosiri.
Libia rămâne principalul punct de plecare pe această rută, traficanții de persoane bazându-se tot mai mult pe ambarcațiuni puternice pentru a scăpa de navele gărzii de coastă. Costul unei traversări a mării variază între 5.000 și 8.000 de euro. Pe această rută persoanele provenite din Bangladesh sunt cele mai numeroase, fiind frecvente cazurile când ele ajung legal în Libia în virtutea unui acord între cele două țări, după care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor ambarcațiuni.
A treia rută era, la finalul lunii februarie, cea prin Mediterana Orientală, cu aproape 6.500 de sosiri. Totuși, numărul intrărilor ilegale detectate pe această rută a scăzut cu 35% față de anul trecut.
Numărul de traversări peste Canalul Mânecii către Regatul Unit a scăzut cu 28% în primele două luni din 2025 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Organizația Internațională pentru Migrație estimează că 248 de persoane au murit pe mare în ianuarie și februarie. În întregul an 2024, acest indicator a atins 2.300, ceea ce subliniază costul uman tragic al acestor rute periculoase.
