Opinii

De ce avem nevoie de CCS?

Tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS) aduce cu sine beneficii semnificative pentru mediu, economia și calitatea vieții în comunitățile locale. CCS implică captarea dioxidului de carbon (CO2) de la sursele principale de emisii, împiedicându-l să ajungă în atmosferă. Apoi, gazul este transportat și stocat în subteran, în straturi geologice adânci și sigure, unde este reținut pe termen lung, împiedicându-l să contribuie la creșterea efectului de seră. CCS are astfel importanță în reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 și oferă o tranziție energetică mai lentă și mai echilibrată. 

La nivel general, tehnologia CCS are câteva beneficii majore: În primul rând, poate reduce emisiile de carbon cu până la 90%, contribuind considerabil la atingerea obiectivelor climatice la nivel global. Apoi, industriile care emit mult CO2, precum producția de oțel și cea de ciment, pot utiliza tehnologia pentru a-și diminua semnificativ amprenta de carbon, CCS fiind și o soluție practică pentru reducerea emisiilor în sectoarele care nu sunt încă pregătite să treacă complet către surse de energie regenerabilă. În al treilea rând, reducând emisiile de CO2, CCS contribuie la protejarea ecosistemelor fragile și a biodiversității, limitând impactul schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător.

În plus, sunt și câteva beneficii directe pentru comunitățile locale din România. Prin captarea și stocarea CO2-ului emis de industriile locale (precum centralele termoelectrice sau diverse fabrici și unități de producție), CCS ajută la diminuarea poluării aerului și la protejarea calității aerului din regiune. Dar mai ales CCS contribuie la sprijinirea economiei regionale: noi locuri de muncă în sectorul energetic și al tehnologiei și creștere economică pentru locuitorii din zonele respective; investiții pentru dezvoltarea infrastructurii necesare pentru tehnologia CCS; modernizarea și diversificarea economiei locale.

Reducerea emisiilor de carbon prin CCS nu numai că protejează mediul înconjurător, ci și îmbunătățește direct calitatea vieții locuitorilor din aceste comunități. Aerul mai curat duce la sănătate mai bună pentru oameni, reducând problemele respiratorii și bolile asociate poluării. De asemenea, investițiile în tehnologii verzi și sustenabile pot crea un mediu mai sigur și mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Cruciale pentru extinderea și adoptarea la scară largă a tehnologiei CCS sunt un cadru de reglementare clar și sprijinul guvernului și al comunităților locale.

Cele mai recente știri

To Top