Tehnologie

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam Altman, acuzându-i că au abandonat misiunea lor iniţială

Foto: iStock

Elon Musk a dat în judecată start-upul OpenAI, producătorul ChatGPT, şi pe directorul său executiv Sam Altman, printre alţii, spunând că aceştia au abandonat misiunea iniţială a companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii şi nu al profitului, informează Reuters şi AFP.

În procesul intentat joi seară în Statele Unite se afirmă că Sam Altman şi un cofondator al OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat iniţial pe Elon Musk pentru a înfiinţa o companie de sofware-uri open source (accesibile, modificabile, utilizabile şi redistribuibile de către toţi) şi non-profit, pentru a nu permite grupului Google să domine această tehnologie majoră.

Concentrarea companiei susţinute de Microsoft pe obţinerea de bani a încălcat acest contract, au declarat avocaţii lui Elon Musk în procesul intentat la San Francisco. Aceştia au adăugat că firma a păstrat „un secret total” asupra designul GPT-4, cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială.

Reprezentanţii OpenAi, Microsoft şi Elon Musk nu au răspuns deocamdată invitaţiei transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, dar s-a retras din consiliul de administraţie al start-upului în 2018 şi a devenit unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi. De asemenea, el conduce producătorul de vehicule electrice Tesla şi producătorul de rachete SpaceX şi a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022. Elon Musk a creat în 2023 o companie proprie de inteligenţă artificială, xAI.

Anul trecut, antreprenorul Sam Altman a fost concediat de fostul consiliu de administraţie al OpenAI, care a declarat că a încercat să apere astfel misiunea companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii. Câteva zile mai târziu, Sam Altman, susţinut de Microsoft, s-a întors în companie alături de un nou consiliu de administraţie, din care făceau parte membrii săi iniţiali.

OpenAI plănuieşte să numească mai mulţi membri noi în consiliul de administraţie în luna martie, a relatat joi cotidianul The Washington Post.

ChatGPT, robotul conversaţional creat de OpenAI, a devenit aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume în şase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. De asemenea, a declanşat lansarea unor roboţi rivali de către Microsoft, Alphabet şi o sumedenie de startup-uri, care au profitat de această publicitate pentru a obţine finanţări de miliarde de dolari.

De la debutul său, ChatGPT a fost adoptat de companii pentru o gamă largă de sarcini, de la rezumatul documentelor până la scrierea de coduri informatice, declanşând o cursă între marile companii din sectorul tehnologiei pentru a lansa produse proprii bazate pe inteligenţa artificială generativă.

Cele mai recente știri

To Top