Business

eToro: Inteligența artificială devine atractivă pentru investitorii individuali

inteligenta artificiala ai

Investitorii individuali cu vârsta de peste 55 de ani îmbrățișează revoluția creată de tehnologiile bazate pe inteligență artificială cu brațele deschise, numărul celor care investesc în acțiuni IA din această categorie de vârstă pe platforma eToro crescând cel mai rapid.

De la lansarea Chat GPT, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, cifrele platformei sociale de investiții eToro arată că a existat o creștere majoră a activității de tranzacționare pentru acțiunile populare de IA, în special în rândul investitorilor mai în vârstă (vezi tabelul). 

În T1 2023, a existat un salt de 60% în cazul persoanelor de peste 55 de ani care au deschis poziții pe una dintre aceste acțiuni față de T4 2022.  La utilizatorii cu vârste cuprinse între 35-44 de ani se observă o creștere ceva mai mică, de 54%, în timp ce la grupa de vârstă cea mai tânără, între 18 și 34 de ani, avem o creștere de doar 41%

Dintre acțiunile din coșul IA, de departe cea mai mare creștere a pozițiilor nou deschise pentru persoanele de peste 55 de ani a fost compania C3.ai, cu un salt de 22.000%, de aproximativ trei ori mai mare decât rata de creștere observată în cazul altor grupe de vârstă. C3.ai este una dintre numeroasele companii de inteligență artificială care a înregistrat majorări uriașe ale prețului acțiunilor în 2023, cu o creștere de 105% de la începutul anului până în prezent, ceea ce explică creșterea uluitoare a numărului de utilizatori eToro care dețin această acțiune.

Persoanele de peste 55 de ani s-au îndreptat, de asemenea, către Intel, cu un salt de 93% în ceea ce privește pozițiile nou deschise de la un trimestru la altul. Alte acțiuni care au înregistrat un interes sporit în rândul investitorilor mai în vârstă au fost NVIDIA, cu o creștere de 91% a pozițiilor noi și SentinelOne cu o creștere de 84%.

Cifrele din cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat – un sondaj global realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 țări – susțin această tendință, dezvăluind că un număr considerabil de persoane cu vârsta de peste 55 de ani sunt pregătite să integreze inteligența artificială și învățarea automată în abordarea lor investițională. Aproximativ unul din șase (17%) declară că intenționează să crească investițiile în sectoarele care ar putea beneficia de IA, în timp ce doar 5% spun că reduc alocarea în astfel de sectoare.  În plus, aproape jumătate (46%) din acest grup de vârstă ar folosi IA sau învățarea automată pentru a-și gestiona portofoliul, în locul unui manager de fonduri uman. 

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro pentru piețele globale, a declarat: „În general, se presupune că tinerii pricepuți la tehnologie sunt cei care adoptă inteligența artificială, dar datele noastre arată clar că ChatGPT-mania a pătruns în toate grupele de vârstă, cu un număr mare de investitori mai în vârstă care se implică. 

Utilizatorii eToro care se apropie de pensie sau sunt deja la pensie adoptă acum acțiunile legate de IA într-un ritm mai rapid decât omologii lor mai tineri și, prin aceasta, contrazic multe stereotipuri legate de adoptarea tehnologiei. Este o reamintire a faptului că tehnologia este un motor cheie și o oportunitate pentru toți.

Pe lângă faptul că este din ce în ce mai ușor să investești, inteligența artificială are potențialul de a juca un rol central în strategia investitorilor individuali. Permițându-le acestora să analizeze cantități mari de date, să genereze noi idei de investiții și să depășească prejudecățile umane, IA are potențialul de a înclina balanța mai mult către investitorii de retail în viitor.”

Tabelul 1: Creșterea numărului de poziții nou deschise în T1 2023 față de T4 2022 în rândul bazei globale de utilizatori eToro

Companie Creșterea numărului de poziții nou deschise în T4 față de T1 pentru utilizatorii globali cu vârsta peste 55 de ani Creșterea numărului de poziții nou deschise în T4 față de T1 pentru utilizatorii globali cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani
Oricare dintre acțiunile de mai jos 60% 41%
C3.ai 21.900% 7.800%
NVIDIA 91% 29%
Microsoft 26% 32%
Palantir Technologies Inc. 21% 10%
Alphabet 13% 30%
Intel 93% 37%
Alphabet Inc Class A -17% 19%
SentinelOne Inc. 84% -8%
Upstart Holdings Inc 43% 11%
Advanced Micro Devices Inc 23% -6%

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top