Bănci

Grupul Banca Transilvania, acord pentru achiziţia BRD Pensii

Foto: iStock

Grupul Financiar Banca Transilvania a ajuns la un acord cu BRD – Groupe Societe Generale şi Societe Generale Assurances pentru achiziţia BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (BRD Pensii), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi al celor facultative (Pilonul III).

„Achiziţia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja în oferta noastră, şi ajungem pe o piaţă nouă, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanţarea statului, dar şi a mediului privat, având o perspectivă investiţională pe termen lung. Credem că, prin capabilităţile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienţilor o gamă diversificată de produse de economisire”, a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, citat într-un comunicat al Grupului BT.

Pentru achiziţie, este nevoie în România de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

La rândul său, BRD – Groupe Societe Generale precizează că BRD Pensii este o companie cu o activitate neesenţială pentru Grup în România, iar finalizarea tranzacţiei este aşteptată să aibă loc în primul semestru al anului viitor.

„BRD – Groupe Societe Generale SA informează investitorii că BRD şi Societe Generale Assurances au ajuns la un acord cu Banca Transilvania privitor la vânzarea pachetelor de acţiuni pe care cele două entităţi le deţin la BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, o companie activă pe piaţa administrării fondurilor de pensii cu o activitate neesenţială pentru Grup în România. BRD rămâne pe deplin angajată în sprijinirea economiei României prin intermediul activităţilor sale de Retail, Corporate, Investment banking, Asigurări, Gestiunea activelor, Leasing şi Mobilitate. Finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA este aşteptată să aibă loc în primul semestru al anului 2025”, se arată într-un raport al băncii, remis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform comunicatului Grupului BT, sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB acesta reprezenta 8,48% din Produsul Intern Brut anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani.

Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanţi, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obţine valoare suplimentară pentru aceştia după vârsta pensionării.

BRD Pensii administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât şi fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio). Peste 560.000 de participanţi contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.

Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanţi şi înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuţii medii per participant.

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înfiinţare şi până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piaţa pensiilor facultative din 2019, debut făcut tot printr-o achiziţie. De la finalizarea tranzacţiei, BT Pensii a reuşit să îşi dubleze numărul de participanţi la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanţi, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an.

Cele mai recente știri

To Top