Actualitate

Heiuş: Sunt convins că în doi – trei ani ANAF va ajunge un partener corect şi onest faţă de contribuabil

Vicepreşedintele Curţii de Conturi Lucian Heiuş a declarat, joi, că este convins că, în doi – trei ani, ANAF va fi modernizat, va ajunge să fie un partener „corect” şi „onest” faţă de contribuabilul român şi va putea să reducă evaziunea fiscală şi, implicit, să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat.

„De cel puţin trei ani de zile ANAF trece printr-un amplu proces de modernizare, de informatizare, iar acest proces nu se poate face pocnind din degete, nu se poate realiza de pe o zi pe alta. (…) Nu poţi să faci o reformă profundă într-un timp scurt. Nu poţi să implementezi mecanisme informatice, structurale, de analiză de risc, de gestionarea creanţelor, de executări silite, într-un timp scurt. Ele trebuie să fie rodate, să fie bine gândite, sunt puse în practică, te loveşti de probleme, (…) constatăm că lucrurile pe care le-am gândit la un moment dat se lovesc de alte lucruri din practică pe care nu le-am putut estima, ne lovim de Legea achiziţiilor publice care îţi creează de multe ori probleme, ne lovim de multe ori poate de incompetenţa unor oameni care lucrează şi în ANAF şi în alte structuri”, a afirmat Heiuş, la dezbaterea „FISC vs. Cetăţean”, organizată la Palatul Parlamentului de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

El a susţinut că s-au făcut paşi importanţi: „Sunt convins că nu în şase luni, nu într-un an, dar în doi – trei ani ANAF va ajunge să fie într-adevăr un partener corect şi onest faţă de contribuabilul român şi să poată să reducă evaziunea fiscală şi implicit să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat”.

Potrivit acestuia, pentru a fi reformată, ANAF trebuie să fie ajutată legislativ de Parlament, să fie ajutată administrativ de Guvern şi sprijinită către mediul de afaceri care să-i spună „ce nu funcţionează, ce nu e bine, ce probleme trebuie rezolvate”.

Heiuş a precizat, de asemenea, că e-factura este un instrument decisiv în lupta împotriva evaziunii fiscale.

Cele mai recente știri

To Top