Analize

Investiţiile hoteliere în şase state din ECE au crescut cu 74%

Posted on

Activitatea de investiţii hoteliere în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) – Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia – a crescut cu 74%, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, faţă de intervalul anterior de 12 luni, până la o valoare de 464 milioane de euro, arată o analiză de specialitate, publicată joi.

Datele centralizate de consultanţii Cushman & Wakefield şi CMS relevă faptul că, între semestrul al doilea din 2022 şi primul semestru din 2023, au fost vândute 23 de hoteluri cu aproape 3.000 de camere.

În acest context, specialiştii estimează că volumul investiţiilor ar putea ajunge la 563 milioane de euro, până la sfârşitul acestui an, cu aproape 30% mai mult decât cu un an în urmă.

Studiile Cushman & Wakefield arată că jumătate dintre investitorii hotelieri din ECE se uită la criteriile ESG (Environmental, Social and Corporate Governance – Guvernanţă de mediu, socială şi corporativă – n. r.) în procesele de evaluare a situaţiilor financiare pentru achiziţiile unor proprietăţi hoteliere, iar 40% sunt în proces de includere a acestora în analizele lor.

„Motivul este consolidarea legislaţiei în vigoare şi oportunitatea de creştere a valorii activelor – precum şi ameninţarea problemelor potenţiale care pot apărea în timpul tranzacţiilor. Peste 50% dintre investitori s-au confruntat cu provocări legate de ESG în timp ce au efectuat achiziţii şi vânzări de proprietăţi hoteliere. Pentru aproximativ 35% dintre investitori, au avut consecinţe financiare semnificative, depăşind jumătate de milion de euro. În regiunea ECE, investitorii hotelieri chestionaţi nu au întâmpinat încă un impact atât de important, dar cu toate acestea, 60% au fost expuşi la probleme monetare nefinanciare sau minore (sub 500.000 de euro). Pentru cei care sunt proactivi şi acordă atenţie deosebită componentei ESG, există potenţialul de a creşte valoarea hotelurilor prin obţinerea de venituri mai mari, reducerea costurilor cu utilităţile şi îmbunătăţirea atractivităţii investiţionale cu 6% pentru hotelurile cu cele mai mari acreditări ESG”, se menţionează în analiză.

Conform celei mai recente ediţii a Cornell Hotel Sustainability Benchmarking Index (CHSB 2023), în 2021, consumul mediu final de energie pentru un eşantion de 31 de hoteluri din Varşovia, Praga şi Bucureşti a fost de aproximativ 166 kWh pe cameră ocupată, în timp ce 25% dintre cele mai eficiente hoteluri au avut un consum de energie cu aproximativ 41% mai mic, respectiv 99 kWh pe cameră ocupată.

În sectorul ospitalităţii există o gamă largă de certificări, însă doar 7% din hotelurile de pe pieţele europene mari au certificări ESG recunoscute de Google Travel (Breeam, Leed, Green Key, Green Globe, Earth Check, GSTC etc.). Ponderea hotelurilor cu aceste certificări este chiar mai mică în majoritatea oraşelor din ECE, mai puţin de 5%, cu excepţia Varşoviei, care se află printre primele zece pieţe în funcţie de acest criteriu, cu aproape 10% din hoteluri acreditate ESG.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Compania, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, are 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, venituri de 10,2 miliarde de dolari, iar serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version