Analize

Investitorii devin optimiști, indicii bursieri americani ating niveluri record 

Indicii bursieri din SUA înregistrează noi maxime istorice, în condițiile în care sezonul de raportări financiare din primul trimestru a validat redresarea extinsă a profiturilor. Reducerea inflației a dus S&P 500 și Dow Jones la nivele maxime istorice, randamentul obligațiunilor trezoreriei americane pe zece ani a coborât la 4,35%, indicele dolarului a scăzut, iar indicele VIX al volatilității piețelor de acțiuni a revenit la un nivel aproape minim. Având în vedere că Fed păstrează ușa deschisă pentru reduceri ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an, există un optimism reînnoit al investitorilor pentru un an pozitiv pe piețele bursiere, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro. 

Sentimentul optimist al investitorilor individuali din SUA, adică așteptările că prețurile acțiunilor vor crește în următoarele șase luni, a crescut la 40,9% în cel mai recent sondaj AAII Sentiment Survey. Sentimentul optimist este peste media sa istorică de 37,5% pentru a 27-a oară în 28 de săptămâni. Între timp, indicatorul de pesimism privind perspectivele pe termen scurt ale acțiunilor este sub medie. De asemenea, indicatorul dezvoltat de eToro privind sentimentul investitorilor, care urmărește VIX, fluxurile de fonduri, sentimentul investitorilor individuali și raportul dintre opțiunile put și call, arată o scădere față de valorile sale cele mai ridicate, ceea ce reprezintă o tendință optimistă, arătând că mai mulți investitori așteaptă să intre pe piețe, ceea ce ar putea duce la aprecierea acestora.

Unul dintre elementele care stimulează optimismul investitorilor este sezonul de raportări financiare pentru acțiunile americane, cu așteptări de creșteri ale profiturilor. Iar până acum, rezultatele au fost bune după ce 93% dintre companiile din indicele S&P 500 au raportat, creșterea medie a profiturilor se situează la aproape 8%, cu o majorare mai modestă a veniturilor de doar 4%. Dar când vine vorba de surprize pozitive, 77% dintre companii au raportat cifre peste așteptările analiștilor, mult mai mult decât media pe termen lung de 66%. Privind în perspectivă, în cursul lunii aprilie, analiștii au crescut de fapt estimările profitului mediu pe acțiune (EPS) pentru al doilea trimestru cu 0,7,  fiind prima dată când estimarea EPS a crescut în prima lună a unui trimestru de la T4 2021 (+0,3%). 

Dar afișarea unor rezultate bune nu garantează neapărat o creștere a prețului acțiunilor. Acțiunile Meta și Netflix au scăzut în ciuda profiturilor bune postate, în timp ce cele ale Microsoft și Amazon au fost aproape plate – cu o creștere de 1,8% și, respectiv, 3,4%. Alphabet a ieșit în evidență prin raliul său de 10,2% într-o singură zi, dar acest câștig a fost ajustat la doar 4,2% câteva zile mai târziu. Apple și Tesla s-au redresat în urma raportărilor financiare, dar până acum acțiunile lor sunt încă în scădere în acest an. 

Walmart, gigantul american al comerțului “clasic” cu amănuntul, a raportat joi o surpriză pozitivă, depășind așteptările atât în ceea ce privește profitul pe acțiune, cât și veniturile, iar acțiunile au crescut cu aproape 7%. Gigantul chinez al comerțului online JD.com a înregistrat, de asemenea, rezultate peste așteptări atât în ceea ce privește profitul, cât și veniturile, iar acțiunile sale au crescut cu 2%. Însă lanțul de magazine DIY Home Depot a înregistrat rezultate mixte, acțiunile sale scăzând ușor înainte de a-și reveni și de a atinge noi maxime ale săptămânii, în contextul optimismului general al pieței indus de cele mai recente date macroeconomice.   

Un raport mai slab privind vânzările cu amănuntul din SUA și un indice lunar al prețurilor de consum ușor mai mic, care indică o încetinire așteptată a inflației, au dus indicele S&P 500 la cea de-a 23-a zi din acest an cu o nouă valoare maximă istorică, depășind de această dată nivelul de 5300. Indicele Dow Jones a depășit și el pentru prima dată în istorie 40.000 de puncte. 

Investitorii individuali au așteptări mari de la acest an. Peste 77% dintre investitorii individuali la nivel global se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor lor în acest an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Investitorii individuali români sunt mai optimiști, 91% dintre ei așteptându-se la un randament pozitiv în acest an, peste 58% dintre ei așteptând profituri de peste 10%. 

Până în prezent, anul 2024 pare să răsplătească încrederea investitorilor, cu bursele de valori atingând noi maxime, cu acțiuni din domeniul tehnologiei în plină expansiune și cu un sentiment general de creștere pe piețe. Investitorii așteaptă acum cu nerăbdare ca reducerile de dobândă promise să vină pentru a impulsiona unele dintre sectoarele care s-au confruntat cu dificultăți în ultima vreme, cum ar fi sectorul imobiliar și industriile mai tradiționale. 

Cele mai recente știri

To Top