Actualitate

Italia își vinde activele ca să-și plătească datoriile. Tocmai a luat 1,4 miliarde de euro pentru un pachet din Eni

Posted on

Guvernul italian a vândut un pachet de acţiuni cu o valoare de 1,4 miliarde de euro la grupul petrolier Eni, în încercarea de a reduce o datorie publică uriaşă, transmite Bloomberg.

Administraţia premierului Giorgia Meloni a finalizat miercuri plasarea unui pachet de 2,8% din acţiunile grupului petrolier Eni via un proces accelerat de tip book building, potrivit termenilor ofertei consultaţi de Bloomberg. La finalul tranzacţiei, Trezoreria italiană va mai deţine aproximativ 2% din acţiunile Eni în timp ce banca de stat Cassa Depositi e Prestiti SpA va deţine o participaţie de 28%.

Potrivit Bloomberg, Italia a oferit aproximativ 92 de milioane de acţiuni Eni, la un preţ de 14,855 euro fiecare, un discount de 1,7% faţă de cotaţia înregistrată de titlurile Eni la închiderea şedinţei precedente. UBS, Goldman Sachs şi Jefferies au acţionat ca intermediari.

Autorităţile de la Roma lucrează în prezent la un plan care prevede vânzarea, pană în 2026, a unor participaţii, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, la o serie de companii, inclusiv la banca Banca Monte dei Paschi di Siena SpA şi la operatorul poştal Poste Italiane SpA. Sumele rezultate ar urma să fie utilizate pentru reducerea datoriei publice, care la finele anului trecut se situa la 137% din PIB.

Grupul petrolier Eni, o companie cu o valoare de piaţă de aproximativ 49 de miliarde de euro, şi-a extins în ultimii ani activităţile în domeniul producţiei de gaze naturale şi energiilor regenerabile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version