Actualitate

Kristalina Georgieva cere măsuri pentru consolidarea economiei mondiale şi majorarea resurselor alocate FMI

fmi
Foto: iStock

Este vital să majorăm resursele alocate Fondului Monetar Internaţional înainte de finalul anului, a afirmat, duminică, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a solicitat statelor-membre G20 să-şi respecte promisiunile de a finanţa anual fondurile pentru climă cu 100 miliarde de dolari, transmite Reuters.

La finalul reuniunii G20, care se desfăşoară în India, oficialul FMI a spus: „Statele membre G20 trebuie să fie un exemplu în respectarea promisiunilor de a finanţa anual fondurile pentru climă cu 100 miliarde de dolari, sprijinite prin consolidarea băncilor multilaterale de dezvoltare. De asemenea, ţările trebuie să-şi mobilizeze resursele interne pentru a finanţa şi gestiona tranziţia verde prin reforme fiscale, cheltuieli publice eficace şi eficiente, instituţii fiscale solide şi o piaţă locală a datoriilor extinsă”.

În declaraţia adoptată la Summitul de la New Delhi, G20 s-a angajat să rezolve vulnerabilităţile legate de datorii din ţările cu venituri medii şi scăzute „într-un mod sistematic, cuprinzător şi eficient”, dar nu a fost prezentat un nou plan de acţiune.

Şefa FMI a solicitat G20 să consolideze mecanismele globale de siguranţă financiară.

„Pentru a face economia mai puternică şi mai rezilientă într-o lume mai expusă şocurilor este vital să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru majorarea resurselor alocate Fondului Monetar Internaţional. Un astfel de acord ar asigura resursele necesare pentru sprijinirea celor mai sărace ţări prin fondul pentru reducerea sărăciei şi stimularea creşterii economice”, a adăugat Georgieva.

De asemenea, statele-membre G20 s-au angajat să reformeze băncile multilaterale de dezvoltare, în timp ce au acceptat propunerea de a reglementa mai strâns criptomonedele, pe plan global.

„Sunt necesare eforturi suplimentare, inclusiv în domeniul monedelor digitale şi a activelor cripto”, a afirmat oficialul FMI.

Cele mai recente știri

To Top