Actualitate
Luca Niculescu, în direct la emisiunea Income Magazine, despre aderarea României la OCDE: Românii vor trăi mai bine, vor veni mai multe investiții
Invitat în emisiunea Income Magazine de la Antena 3 CNN, moderată de jurnalistul Adrian Măniuțiu, secretarul de stat Luca Niculescu a discutat, alături de Adrian Ursu și Ioan Erdei, despre aderarea României la OCDE.
„Ce se va schimba, foarte pe scurt, vom trăi mai bine, românii vor trăi mai bine, vor veni mai multe investiții, adică atunci când ești în OCDE, e o garanție suplimentară pentru cei care vor să investească în în România, nu numai investitori din țări europene, dar pentru investitori, pentru fonduri de investiții din țări precum Coreea de Sud, din țări precum Japonia, din Statele Unite, din Canada, este această garanție suplimentare, adică ești pe o hartă investițională mult mai mare și mai vizibilă. Vom avea politici mai bune, politici guvernamentale mai bune, pentru că OCDE-ul este cel mai mare gânditor de politici publice din lume, dacă îmi permiteți această expresie,” a declarat Luca Niculescu.
„OCDE e o organizație care se bazează pe date. Noi furnizăm foarte multe date acum celor de la OCDE, deci vor avea mai multe date pe care să-și fundamenteze politicile pe care ni le vor propune. Am circulat destul de mult în câteva dintre țările care au intrat în OCDE recent, în vreo două țări baltice și sunt în legătură și cu țări din America Latină, care au intrat în OCDE, și care ne-au spus că se simte în actul de guvernare, se simte îmbunătățirea actului de guvernare după ce au intrat în OCDE,” a mai spus oficialul român.
Întrebat de către jurnalistul Adrian Ursu care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinim, Luca Niculescu a răspuns: „Trebuie să treci de cele 26 de comitete de evaluare din cele 26 de comitete, să ai politici publice cât mai bune și să arăți că vrei să te alături celor mai bune practici şi standarde și… cele mai bune practici ale OCDE și standardelor OCDE. Deci în direcția aceasta merge.”
„Ce pot să vă spun, fără să dau prea multe detalii din acest proces de discuții, este că România este printre țările care avansează foarte bine în clipa de față,” a mai spus Luca Niculescu, secretar de stat în ministerul Afacerilor Externe și responsabil cu procesul de aderare a țării noastre la OCDE.
„Noi am primit un raport în 2022, când că a fost invitația oficială de aderare, un raport plin cu recomandări pentru România și la ce trebuie să lucrăm. Vorbește foarte mult de implementarea reformelor structurale, de modernizarea administrației publice. De altfel, ăsta e unul dintre principalele avantaje pentru aderarea la această organizație, felul în care se va schimba fața administrației publice și, de asemenea, accesul pe care investitorii și lumea, până la urmă, le va avea la baze de date”, a declarat Ioana Erdei, director editorial al revistei Income Magazine, care a precizat faptul că e vorba despre datele pe care le vom primi și pe care le vom furniza, la rândul nostru, despre celelalte economii și felul în care investitorii, nivelul profesional, până la urmă, de informații pe care investitorii îl vor primi despre țara noastră.
Când vine vorba de sfaturile pe care OECD le-a trimis în 2022 pentru ca România să se îndrepte spre calea spre apartenență la această organizație, vorbim inclusiv de fiscalitate, a mai spus Erdei.
„Mi-e teamă însă de următorul lucru: să nu rămânem cu niște sinecuri, ştii că noi, de fiecare dată când avem un obiectiv din ăsta zicem: Dom’le trebuie nişte instituţii, pentru că, vai, trebuie să ne ocupăm de obiectivul ăsta şi creăm niște instituții, rămânem cu ele, nu mai atingem nici obiectivul, după care, apropo de ceea ce spunea foarte corect Ioana, de transferul de date, vom primi niște informații și, sper, sper, sper să aibă cine să le citească, să fie cineva la primire competent, care să înțeleagă din ele ce avantaje putem să tragem noi dacă aflăm ce intenții are Japonia, ce planuri,” a declarat, la rândul său, jurnalistul Adrian Ursu.