Actualitate

MADR, amenzi de peste 170.000 de lei pentru abateri de la legislaţia de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete

Posted on

Foto: iStock

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a dat în acest an amenzi în valoare de 172.550 de lei, după ce au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei specifice şi standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete, a anunţat marţi instituţia.

MADR menţionează că desfăşoară acţiuni de control cu caracter permanent, în baza legislaţiei specifice din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete. Având în vedere că în această perioadă volumul de legume şi fructe prezente în pieţe este în creştere şi intensitatea acestor acţiuni de control devine proporţională cu cantităţile valorificate, precizează sursa.

Potrivit unui comunicat al MADR, de la începutul anului 2023, acţiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 2008 operatori economici de pe toată filiera de comercializare şi producători agricoli persoane fizice.

În timpul acestor acţiuni de control au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei specifice şi standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete, abateri care s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 172.550 lei şi cu 394 sancţiuni cu avertisment.

Principalele neconformităţi constatate au vizat lipsa menţiunii originii şi a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume şi fructe proaspete, etichetarea incompletă sau totală a loturilor de legume şi fructe ( lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării). Totodată, s-a constatat că unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau menţionate o altă ţară de provenienţă/ o altă origine decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului şi pe documentele fiscale (facturi, avize de însoţire).

De asemenea, deficienţele de calitate precum şi expunerea legumelor la vânzare fără a corespunde standardelor de comercializare (produse afectate de mucegai, lipsă prospeţime şi turgescenţă, cu umezeală externă anormală, deshidratate) au constituit nereguli identificate de către echipele de control din cadrul MADR.

Lipsa totală a etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe facturile emise de en-grosişti pot conduce foarte uşor la substituirea acestor produse provenite din comerţ intracomunitar sau import, ca fiind produse în România, avertizează MADR.

„Fructele şi legumele proaspete, în toate etapele producţiei şi comercializării, trebuie să îndeplinească cerinţele privind caracteristicile şi etichetarea. Acestea se numesc standarde de comercializare. Legislaţia europeană stabileşte 2 seturi de standarde de comercializare: standard specific de comercializare, pentru 10 tipuri de produse proaspete; standard general de comercializare, pentru majoritatea celorlalte fructe, legume; standardele de comercializare specifice pentru fructele şi legumele proaspete sunt stabilite prin Anexa I partea B a Regulamentului UE nr. 543/2011 pentru: mere, roşii, citrice, kiwi, salată verde, piersici şi nectarine, pere, căpşune, ardei, struguri de masă”, se arată în comunicat.

Cerinţele privind caracteristicile sunt vizuale, care se referă la prospeţime, calibru şi absenţa defectelor de formă şi culoare, şi organoleptice, se referă la gust, aromă, culoare şi textură. Aceste caracteristici determină clasa de calitate.

Cerinţele privind etichetarea se referă la clasa de calitate, ţara de origine, varietate sau tip, greutatea netă, numele şi adresa producătorului, numele şi adresa ambalatorului sau expeditorului.

Standardele de comercializare asigură uniformitatea clasificării legumelor şi fructelor proaspete în funcţie de caracteristicile acestor produse, printr-un sistem unic de evaluare, făcând abstracţie de tehnologiile de cultură şi zona de producţie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version