Actualitate

Marcel Ciolacu, la Conferinţa RO 3.0 – Viziunea Viitorului, powered by Antena 3 CNN & Vodafone România: Cea mai mare provocare este aderarea la OCDE

Posted on

Avem două mari provocări, PNRR, care înseamnă atât resurse financiare, dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, dar avem și cea mai mare provocare – aderarea la OCDE, spune premierul Marcel Ciolacu la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

„Avem două mari provocări, avem PNRR, care înseamnă atât resurse financiare dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, nu de formă, și cred că sunt cele mai dure reforme de implementat post-decembristă, și avem cea mai mare provocare, aderarea la OCDE. Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România. Trebuie să ținem cont de contextual extern, de crizele de Securitate, energetice și trebuie să învățăm din ultimii doi, trei ani, ce înseamnă cu adevărat provocările, iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient. Iar ca să fie mai efficient trebuie să se restructureze, fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări și a încercat să ia decizii fără să ia decizii de fond”, afirmă Marcel Ciolacu.

Premierul susține că „s-au luat multe decizii întârziat, s-au luat multe decizii pe colțul mesei”.

„Va trebui ca împreună cu reformele din PNRR să vedem care sunt prioritățile. Creșterea economică a României, pe primul trimestru, mică, cât a fost, a fost pe investiții, și avem investiții în transporturi, s-au deblocat marile șantiere în ultima perioadă, în ultimii 2 ani de zile și avem prima mie de kilometri. (..) În viitorii 5, 7 ani categoric trebuie să finalizăm încă 1000 km. Anul acesta și la începutul anului viitor vor veni și primele trenuri noi după Revoluție. Asta e realitatea românească. În sfârșit, schimbăm garniturile de la Metrorex, asta înseamnă PNRR și asta înseamnă un plan bine stabilit”, adaugă Marcel Ciolacu.

De aseemenea, el amintit și de investițiile în Sănătate.

„Marile promisiuni ale politicienilor, cu spitale regionale, spitale focalizate pe arși, în sfârșit au intrat în linie dreaptă și cu investițiile venite complementar cu PNRR de la BEI unde nu obțin finanțări decât dacă ai un plan bine stabilit și investițiile majore atât în învățământul clasic și mai ales în învățământul dual, centre care s-au dezvoltat în primul rând în zona Ardealului. Este pentru prima oară când odată cu finalizarea și a autostrăzii Moldovei deja avem centre pentru învățământ dual în zona Moldovei, de unde am avut cea mai mare migrație de români și de forță de muncă de plus valoare către restul Europei”, mai spune Ciolacu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version