Analize
Măsurile fiscale ar putea bloca piața imobiliară din România
În urma lansării draftului de ordonanță care anunța o serie de schimbări în cadrul taxelor și impozitelor care ar afecta și procesul de intermediere imobiliară, Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, a realizat un sondaj pentru a afla și părerea celor impactați de măsurile propuse. În cadrul sondajului au răspuns atât cei interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe, cât și agenți și dezvoltatori imobiliari. Conform rezultatelor, toate categoriile de respondenți consideră că adoptarea modificărilor taxelor și impozitelor imobiliare ar putea duce la amânarea deciziilor de achiziție a unei locuințe.
Cum văd cumpărătorii și vânzătorii noile măsuri fiscale de intermediere imobiliară
Cei mai mulți dintre respondenții interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe au declarat că modificarea taxelor și impozitelor imobiliare le va influența felul în care vor lua deciziile imobiliare (77%), în timp ce 13% au declarat că nu ar fi influențați de legile ordonanței, în cazul în care aceasta ar putea fi adoptată. În același timp, 10% dintre respondenți au menționat că nu sunt siguri în ce măsură noile legi le-ar afecta viitoarele decizii.
Întrebați în ce moduri le-ar afecta deciziile de achiziție din viitor, 44% dintre respondenții interesați în acest moment de cumpărarea unei locuințe au declarat că ar amâna să cumpere, 25% afirmă că ar renunța la achiziție, în timp ce 21% declară că s-ar grăbi să cumpere. Totuși, 17% dintre cumpărători declară că momentan nu le este clar cum și în ce măsură noile schimbări fiscale le-ar influența deciziile imobiliare.
Dintre respondenții care plănuiesc să vândă o proprietate, 40% ar crește prețul de vânzare, în timp ce doar 4% ar scădea suma pentru a vinde mai rapid, în cazul în care s-ar aproba măsura de creștere a impozitului pe tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice. În același timp, 27% dintre respondenți au menționat că s-ar grăbi să vândă, iar 22% ar amâna procesul. 15% dintre vânzători menționează că nu le este clar cum și în ce măsură le vor fi influențate viitoarele decizii imobiliare.
Cum văd agenții și dezvoltatorii noile măsuri fiscale de intermediere imobiliară
În cazul în care legea ar ajunge să fie promulgată în forma propusă în draftul de ordonanță, cei mai mulți dintre agenți și dezvoltatori sunt de părere că cei interesați de o achiziție vor amâna să cumpere o locuință (52%), în timp ce 30% consideră că aceștia se vor orienta spre proprietăți mai mici. 17% declară că nu se pot pronunța încă, în timp ce 9% se așteaptă ca viitorii proprietari să mărească bugetul de achiziție.
Întrebați cum ar reacționa proprietarii care vor să vândă, agenții și dezvoltatorii consideră că aceștia vor cere un preț mai mare la vânzare (variantă aleasă de 74% dintre respondenți), 22% consideră că ar putea să amâne procesul de vânzare, în timp ce 13% cred că proprietarii se vor grăbi să vândă.
Printre efectele pe care draftul de ordonanță le-ar putea avea asupra industriei imobiliare, în cazul în care ar fi aprobat în forma actuală, agenții și dezvoltatorii sunt convinși că prețurile crescute ale locuințelor vor duce la o scădere a puterii de cumpărare, iar creșterea taxelor va produce o stagnare sau chiar scădere a numărului de tranzacții încheiate.
De asemenea, printre efectele considerate a fi foarte probabile pe piața imobiliară, se numără:
Creșterea cererii de chirii (variantă aleasă de 52% dintre respondenți)
Scăderea tranzacțiilor ar putea genera o diminuare a interesului dezvoltatorilor pentru noi proiecte imobiliare (42%)
Creșterea prețului de achiziție pentru proprietățile noi (39%)
Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 869 de respondenți: 700 interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe și 169 agenți și dezvoltatori.
Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.