Actualitate
Ministrul Digitalizării: România poate deveni un promotor al securităţii regionale
România are un potenţial imens, resurse umane imense şi ar putea fi un mare hub regional în domeniul securităţii cibernetice, un promotor al securităţii regionale, a declarat, joi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.
„Când vorbesc despre securitatea cibernetică, sunt sigur că fiecare dintre dumneavoastră este de părere că nu este un lux, ci este o necesitate importantă, în acest moment în care lumea se schimbă. Lumea noastră digitală este mai conectată ca oricând, iar ameninţările cibernetice sunt mult mai sofisticate decât au fost vreodată. Observăm asta zilnic pe site-urile web şi în orice are legătură cu operaţiunile zilnice. (…) Natura globală a criminalităţii cibernetice necesită eforturi comune şi cooperare în fondarea unei strategii de securitatea cibernetică solide. În acest context, România îşi consolidează o cultură de securitate cibernetică la nivel naţional. România are o strategie solidă naţională de securitatea cibernetică. În acelaşi timp, la finele lunii septembrie, a fost lansată o amplă dezbatere despre strategia României privind Inteligenţa Artificială (AI). (…) În acest moment, România are un potenţial imens, potenţiale resurse umane imense şi România ar putea fi un mare hub regional al tehnologiilor nou apărute şi, în acelaşi timp, în domeniul securităţii cibernetice. Avem experţi extrem de dedicaţi care lucrează permanent în vederea contracarării ameninţărilor cibernetice. De aceea, România poate deveni un promotor al securităţii regionale”, a spus ministrul Digitalizării, la Bucharest Cybersecurity Conference, organizată de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
El a adăugat că autorităţile din domeniu vor să se asigure că infrastructura digitală este puternic protejată şi, în acest sens, există parteneriate cu instituţii naţionale şi internaţionale.
„Şi în România vrem să ne asigurăm că infrastructura digitală este puternic protejată şi suntem pe drumul cel bun în vederea realizării obiectivului. Avem parteneriate naţionale şi internaţionale cu instituţii care au capacităţi în privinţa securităţii cibernetice, pentru ca România să devină un hub de securitate cibernetică. Este foarte important că toţi ne aflăm astăzi aici. Suntem aici, azi, reprezentanţi ai Guvernului, ai sectorului privat, ai societăţii civile, ai universităţii şi doar în acest mod, împreună, România, ajutată de aliaţii săi, poate fi un punct strategic al unui nou start, pentru a vedea ce putem face în ceea ce priveşte noile schimbări de tehnologie şi în faţa noilor ameninţări”, a punctat Ivan.