Actualitate
Ministrul Economiei spune că războiul din Ucraina este „o oprtunitate” pentru industria de apărare din România
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că războiul din Ucraina generează oportunităţi pentru industria de apărare din România, care însă trebuie fructificate foarte rapid.
„Ceea ce pot să vă spun este că o criză generează şi oportunităţi. Criza din Ucraina, războiul de acolo, pentru industria de apărare din România generează oportunităţi. Şi trebuie să le fructificăm foarte rapid, pentru că această fereastră de oportunitate, din punctul meu de vedere, va dura maxim 2 ani. Acest lucru înseamnă că în planurile de înzestrare ale armatei române, cele două fabrici de armament de la Cugir trebuie să fie o prezenţă activă şi vor fi probabil într-un timp foarte scurt lansate noile programe de înzestrare ale armatei române”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Ştefan-Radu Oprea.
Ministrul a adăugat că sunt investitori care pot veni cu transfer de tehnologie în cele două fabrici din Cugir pentru a produce armament în conformitate cu standardele NATO, de care armata română are nevoie. Oprea a punctat că el nu s-ar limita doar la armata română.
„Noi suntem furnizori către armata română şi, din punctul meu de vedere, relaţia trebuie să fie una instituţională, contractuală, ca împreună cu partenerii care pot să vină cu tehnologie, să putem să furnizăm acele echipamente de care armata română are nevoie şi, de ce nu, să le putem şi exporta”, a spus Ştefan-Radu Oprea.
Ministrul a precizat că „există foarte mare interes din partea companiilor, atât americane, germane, austriece, (…), de a fi în colaborare cu cele două fabrici din Cugir, iar lucrurile vor evolua într-un timp foarte scurt, pentru că acea fereastră de oportunitate este de maxim 2 ani”.
Aflat într-o vizită de lucru în judeţul Alba, care a inclus în program şi o deplasare la Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, Ştefan-Radu Oprea a explicat că, atunci când atunci se lansează programul de înzestrare de către Ministerul apărării naţionale, Ministerul economiei, prin ROMARM şi prin fabricile de armament, trebuie să facă o ofertă competitivă, pentru a putea câştiga acea licitaţie.
În acest moment, potrivit ministrului, Fabrica de Arme din Cugir are comenzi, bazându-se pe un contract pe lungă durată cu o companie americană.
În ceea ce priveşte Uzina Mecanică, aici este o „încărcare, nu suficientă”.
În ultimul deceniu s-a vorbit de mai multe ori despre o potenţială asigurare cu comenzi a celor două fabrici de armament din Cugir din partea Ministerului Apărării Naţionale.
Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.
La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre, pistoale automate şi semiautomate de calibru 9 mm, accesorii. Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă americană, îndeosebi arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.