Actualitate

Moody’s ar putea retrograda ratingul Franţei dacă slăbesc angajamentele faţă de consolidarea fiscală

Foto: iStock

Ratingul suveran al Franţei este în pericol dacă în urma turbulenţelor politice se va înrăutăţi nivelul datoriei şi situaţia fiscală, a apreciat marţi agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service, transmite Bloomberg.

Perspectiva atribuită ratingului Franţei ar putea fi înrăutăţită de la stabilă la negativă, dacă agenţia observă o deteriorare mai accentuată a accesibilităţii costurilor serviciului datoriei comparativ cu alte ţări cu rating similar. Şi în aprilie Moody’s a transmis un avertisment similar.

Rezultatele alegerilor pun Franţa „într-o situaţie fără precedent”, iar implicaţiile fiscale sunt negative pentru ratingul de credit al ţării. „O slăbire a angajamentelor faţă de consolidarea fiscală ar spori presiunile pentru revizuirea în scădere a ratingului”, susţin analiştii Moody’s.

Nivelul ridicat al datoriei Franţei scoate în evidenţă expunerea sa la costurile de finanţare mai ridicate şi ar putea duce la o creştere mai rapidă decât se estima a dobânzilor pentru obligaţiunile guvernamentale.

În timp ce în Europa dobânzile încep să scadă, Costurile de împrumut ale Franţei au crescut după ce preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri, luna trecută.

Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale franceze pe zece ani erau în creştere marţi cu cinci puncte de bază, la 3,22%, iar diferenţa de randament faţă de obligaţiunile germane a crescut la 64 puncte de bază, faţă de aproximativ 50 puncte de bază înainte de anunţarea alegerilor.

Modificarea cursului reformelor financiare implementate din 2017 de Macron şi aliaţii săi ar putea afecta semnificativ ratingul Franţei, avertizează Moody’s.

Moody’s atribuie Franţei un rating „Aa2”, cu perspectivă stabilă.

Cele mai recente știri

To Top