Opinii

Ne îndreptăm spre o criză financiară de proporţii? E mult gunoi sub preș în piețele financiare

adrian negrescu

Revedem scenariul din 2008-2009? Se duce sistemul financiar mondial de râpă? Sunt întrebări pe care cu toții ni le punem. Apostolii apocalipsei financiare sunt deja pe cai mari. Vorbesc deja de resetarea actulului sistem financiar și de o recesiune de proporții.

Prăbușirea SVB, a altor două bănci americane din zona capitalului de risc şi problemele de la Credit Suisse au stârnit o adevărată furtună de temeri, de incertitudine. În pieţele financiare, gradul de nervozitate a atins un nivel maxim și nu este exclus, pe fondul zvonurilor, să vedem și alte victime, mai ales bănci din zona investiţiilor riscante. Și nu sunt deloc puține.

De la investițiile în tot felul de start-up-uri, la tranzacţiile din zona crypto, astfel de bănci, susținute de investitori interesați să facă bani repede și mulţi, și-au depășit cu mult condiția, au trecut de linia roșie și, acum, ca în cazul SVB și Signature Bank, a venit nota de plată. Investiții negarantate, cu un grad de risc uriaș, s-au evaporat peste noapte, precum mirajul banilor ușor făcuți. 

Am mai spus-o de multe ori că în pieţele financiare este mult gunoi sub preș. Tipărirea de bani în pandemie, trilioanele tipărite de americani și europeni pe bandă rulantă au umflat pieţele financiare pînă la cer, au ridicat unele businessuri în mod artificial, iar acum a venit momentul scadenței. La fel de repede cum au fost pompați în pieţe, acești bani vor fi scoși din economie mai întâi prin inflaţie – un fenomen despre care avertizam încă din 2021, iar apoi prin astfel de crize.

Printre victimele de serviciu se vor afla, din păcate, și mulţi români – cei care au crezut și au investit în tot felul de proiecte crypto care nu au nimic în spate. Erau investiţii pur speculative care, în astfel de vremuri, vor dispărea la fel de repede precum au apărut.

Piața crypto promitea un ecosistem complet detașat de cel clasic, imun la inflaţie, capabil să genereze plăți altfel decât cu monedele fiat. Din păcate, nici măcar Bitcoin și Ethereum nu au reuşit să treacă dincolo de proiect și să devină mijloc de plată la nivel mondial. 

Să fie piața crypto victima de serviciu perfectă, debușeul pentru tensiunile din pieţele financiare? Probabil că da, dar nu cred că va fi de ajuns. Să nu uităm că valoarea Apple depășește, în prezent, cu mult întreaga capitalizare a pieței crypto. 

Astfel că nu este exclus ca, în perioada următoare, să vedem și alte victime pe scena financiară mondială, iar falimentul SVB să nu fie doar o furtună într-un pahar cu apă. De ce? Pentru că, din păcate, pieţele sunt tot mai mult conduse de emoție, iar deciziile impredictibile luate de investitori pot duce o bancă de la profit la faliment în numai cateva ore, pe fondul retragerilor masive.

Cum stăm noi? Destul de bine. Avem cele mai profitabile bănci din UE, dar nu garantează că nu ar putea apărea probleme, măcar pe filierea băncilor mamă. 

Dacă 2022 a fost anul inflaţie, 2023 va fi, cu siguranță, și se dovedește acest lucru – anul decontului. Vlăguită de inflaţie, de creşterile de dobândă și de scăderea consumului, economia mondială este precum un bolnav care dă semne reale de febră. Dacă boala se va agrava sau nu, dacă va ajunge sau nu la terapie intensivă ține de deciziile pe care băncile centrale, reglementatorii, statele și investitorii le vor lua în următoarea perioadă.

Un lucru este sigur. Teoria economică spune că dintr-o zonă de inflaţie puternică nu se poate ieşi decât prin recesiune. Faliment, restrângeri de activitate, șomaj etc. 

Cele mai recente știri

To Top