Actualitate

Cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani

Silicon Valley Bank

Autorităţile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) şi au preluat controlul asupra depozitelor clienţilor săi, experţii spunând că este „cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace„, scrie BBC.

Măsurile au fost luate în condițiile în care firma, un creditor-cheie în domeniul tehnologiei, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Problemele sale au determinat clienții să se grăbească să-și retragă depozitele și au stârnit temeri cu privire la întregul sector bancar.

Oficialii americani au declarat că au închis banca pentru a „proteja deponenţii asiguraţi„.

Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC), care protejează de obicei depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că a preluat depozitele.

Clienţii cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri „cel târziu luni dimineaţ„, a precizat aceasta, adăugând că banii obţinuţi din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenţii neasiguraţi.

Episodul a avut loc după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active afectate de creşterea ratelor dobânzilor.

Vestea a făcut ca investitorii să fugă de bancă. Acţiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, cu peste 60%, şi au scăzut şi mai mult în tranzacţiile ulterioare orelor de tranzacţionare.

Îngrijorările că şi alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acţiunilor bancare la nivel mondial joi şi vineri dimineaţă.

Un creditor crucial pentru întreprinderile aflate la început de drum, SVB este partenerul bancar pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii, finanţate prin capital de risc, care s-au listat pe pieţele bursiere anul trecut.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top