Business

O nouă fabrică în România! Investitorii bagă 20 de milioane de euro: România are depozite mari de minereuri

Posted on

Compania Ene – Min Development, controlată de investitorul canadian de origine română Gabriel Luca, va investi 20 milioane de euro din fonduri proprii pentru a ridica o fabrică de concentrat de minereu în județul Hunedoara, la Petroșani, unde se va procesa materia primă extrasă din perimetrul de explorare Teregova, Caraș-Severin.

Aceasta este prima investiție directă de acest fel din domeniu din ultimele decenii și reprezintă prima fază dintr-un plan complex de dezvoltare, pentru că, în viitor, această fabrică ar putea să fie extinsă, pentru a procesa cantități mai mari și mai variate de minereu. Gabriel Luca este unul dintre puținii investitori activi din piața locală a mineritului, derulând proiecte de circa 12 milioane de euro numai în domeniul prospectiunilor și explorarilor geologice din Romania, în ultimii șapte ani, conform economica.net.

Construcția fabricii va începe în această toamnă – ea este acum în faza de proiectare în vederea obținerii tuturor autorizațiilor și va deveni funcțională în cel mult un an, creând, într-o primă fază, 300 de locuri de muncă, spune investitorul.

“Statul și-a făcut bine treaba, lucrul cu autoritățile locale și centrale decurge în parametri normali”, ține să precizeze investitorul. Aici, la fabrica din Hunedoara, zecile de mii de tone de minereu ce vor veni de la Teregova vor fi procesate, spre a fi transformate în concentrat de minereu industrial, care apoi va fi vândut la export.

“Vizăm feldspat, care se folosește în industria ceramicii și sticlei, vizăm mica, care este intensiv folosită în industria vopselurilor, vizăm silica, care este un produs de bază în producția de acid sulfuric. Și vizăm, da, și concentratul de cupru, fără de care, clar, nu putem concepe revoluția electricului pe care o vedem acum în toată lumea”, spune Luca.

Licența obținută, acum trei ani, de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru perimetrul Terogova presupune operațiuni de prospectare și exploare pentru un interval de patru ani. Din al treilea an însă, exploatarea experimentală este permisă. Adică din 2023, iar construcția fabricii va începe acum tocmai pentru a valorifica aceste cantități de minereu industrial ce vor fi extrase. Practic, din primul an al licenței de exploatare, adică 2025, când cantitățile industriale de minereu vor fi extrase, fabrica va fi pregătită să le proceseze la 100% din capacitate.

Potrivit investitorului de la Ene-Min, fabrica din Hunedoara este doar un prim pas dintr-un proiect mai mare, care vizează obținerea mai multor licențe pentru alte perimetre din țară, “mai mici, dar bogate”, și crearea unui business integrat cu o fabrică care să producă metal industrial, fie că este vorba de cupru sau de altele.

“România are depozite mari de minereuri, dar cu concentrație mică, prin urmare nu este interesantă pentru marii jucători internaționali din minerit. În schimb, o companie medie, cum este a noastră, poate obține beneficii economice exploatând perimetre mai mici, dar mai bogate în concentrat. Oportunitățile de valorificare sunt uriașe. În acest moment, Europa depinde în proporție de 90% de minereul industrial livrat de firmele chineze sau de sateliți ai firmelor chineze. Ce facem noi e să putem furniza aceste produse pentru țările UE chiar de pe teritoriul UE”, arată Luca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version