Energie

O posibilă ofertă de achiziţie a BP din partea grupului saudit de stat ADNOC scoate în evidenţă vulnerabilitatea la preluări a companiilor britanice mari

petrol titei
Foto: iStock

Apariţia unei posibile oferte pentru achiziţia BP din partea grupului petrolier deţinut de stat al Emiratelor Arabe Unite, ADNOC, a scos în evidenţă vulnerabilitatea celor mai mari companii britanice la preluări şi ameninţarea la adresa statului Londrei de centru global de capital, transmite Reuters.

Baza mai mare de investitori din New York şi accesul mai uşor la capital în comparaţie cu Londra se reflectă în evaluări mai mari, care au încurajat mai multe companii din Marea Britanie să se listeze acolo, inclusiv producătorul de cipuri Arm.

”Londra este o piaţă de vânzare. Dacă aveţi evaluări modeste, este absolut inevitabil ca mulţi investitori de peste mări şi capital privat să aplice regula de calcul asupra companiilor dumneavoastră”, a declarat Charles Hall, director de cercetare la firma de brokeraj Peel Hunt, pentru Reuters.”

Factorii politici din Marea Britanie au planificat noi iniţiative pentru a atrage investitorii înapoi la piaţa de valori din Marea Britanie şi pentru a convinge companiile să se listeze la Londra, după ce ani de zile de ieşiri de fonduri au scăzut evaluările companiilor din Marea Britanie.

”Este doar o chestiune de timp până când cineva trece la BP. Rând pe rând, piaţa din Marea Britanie este selectată de companii străine sau firme de capital privat care recunosc valoarea oferită şi modul în care o achiziţie ar putea fie să le consolideze poziţia pe piaţă, fie să le aducă un profit ordonat în timp”, a spus Dan Coatsworth, analist de investiţii la AJ Bell.

Şeful Strategiei europene pentru acţiuni al Barclays, Emmanuel Cau, a declarat într-o notă, săptămâna aceasta, că decizia Marii Britanii din 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a afectat piaţa de atunci, cu creşterea stagnantă şi cu cele mai mari ieşiri de acţiuni în toate regiunile majore.

Chiar dacă indicele blue chip FTSE 100 al Londrei s-a apropiat de niveluri record vineri, pe baza câştigurilor estimate, acesta continuă să se tranzacţioneze aproape de cel mai mare discount în comparaţie cu pieţele din SUA.

Cele mai recente știri

To Top