Tehnologie

Parlamentarii şi guvernele UE au ajuns la un acord privind drepturile lucrătorilor din economia gig

Foto: iStock

Parlamentarii şi guvernele UE au convenit joi un acord diluat cu privire la drepturile lucrătorilor Uber, Deliveroo şi altor companii cu platforme online pentru servicii, transmite Reuters.

Cele două părţi ajunseseră la un acord provizoriu în decembrie, dar opoziţia ulterioară a Franţei, Irlandei, Greciei, Lituaniei şi altor ţări a torpilat acordul, forţând legislatorii să se întoarcă la masa negocierilor.

Acordul preliminar încheiat joi între parlamentarii UE şi Belgia, actualul deţinător al preşedinţiei rotative a UE, elimină un set de criterii propuse de Comisia Europeană pentru a determina dacă o companie online este angajator, în urma lobby-ului companiilor şi a criticilor din partea companiilor din unele tari.

În schimb, legislaţia naţională, contractele colective şi jurisprudenţa vor dicta dacă un lucrător este angajat, menţinând de fapt status quo-ul.

Guvernele vor defini, de asemenea, criteriile de angajare pentru lucrătorii online, care pot fi contestate de companii.

Sarcina oferirii dovezilor va reveni şi companiilor, să arate că lucrătorii lor nu sunt angajaţi.

Acordul va trebui să fie aprobat de reprezentanţii celor 27 de guverne ale UE în zilele următoare, iar apoi printr-un vot oficial al ambelor părţi, înainte ca acesta să devină lege.

Acordul mai prevede că deciziile importante, cum ar fi concedierile, nu ar trebui luate de sisteme automate sau de un algoritm.

”Ne-am asigurat că până la 40 de milioane de lucrători ai platformelor din Europa au acces la condiţii de muncă echitabile”, a declarat parlamentarul Elisabetta Gualmini, care conduce dosarul în Parlamentul UE.

Grupul de lobby Delivery Platforms Europe, ai cărui membri includ Uber Eats, Deliveroo, Delivery Hero, Bolt şi Wolt, a declarat că se poate face mai mult pentru companii.

”Acordul provizoriu de astăzi este o oportunitate ratată de a crea reguli clare în beneficiul lucrătorilor platformelor şi al sectorului în ansamblul său. A face bine este mai important decât a obţine un acord şi sperăm că statele membre vor acorda prioritate reuşitei”, se arată în document.

Cele mai recente știri

To Top