Transporturi

Piaţa auto second-hand, în creştere cu cel mult 2% în acest an, la 320.000 de maşini înmatriculate

vanzari masini

Evoluţia pieţei auto second hand din România frânează în acest an, creşterea preconizată fiind de cel mult 2%, la un volum care ar putea depăşi, pentru prima oară în istorie, 320.000 de maşini second hand înmatriculate, potrivit unei analize Instant.ro, platformă bazată pe AI care intermediază vânzări de maşini second hand.

„O altă premieră, şi cea care dă cel mai mare impact din 2023 în piaţa de maşini rulate din România, este preţul. Maşinile second-hand au atins anul acesta cel mai mare preţ din toate timpurile. Costul mediu al maşinilor second hand a crescut cu aproximativ 18% faţă de anul 2022, la peste 12.800 de euro”, susţin autorii analizei.

Astfel, maşinile second hand s-au scumpit, în medie, cu peste 1.850 de euro în 2023 faţă de 2022.

Potrivit sursei citate, creşterile de preţ au la bază o contracţie a ofertei de maşini second-hand în piaţa din România, combinată cu o inflaţie mai mare, dar şi cu o ofertă redusă de maşini noi disponibile pentru ridicare imediată. Totodată, timpii de aşteptare în creştere pentru livrarea maşinilor noi au determinat reorientarea românilor către achiziţia de maşini la mâna a doua.

„Majorările de preţ sunt şi mai mari atunci când vine vorba de categoria de maşini căutată cel mai mult de români: autovehicule mai noi de 10 ani şi cu mai puţin de 150.000 rulaţi. Trendul de creştere aici este mai accelerat, preţul mediu urcând la 21.450 de euro în 2023, versus 17.880 de euro, un an mai devreme, creşterea depăşind aici 20%”, se mai precizează în raport.

Anul 2023 a marcat, în acelaşi timp, şi o schimbare semnificativă în preferinţele consumatorilor români pentru tipul de motor. În pofida predominanţei dieselului, anul 2023 a marcat o creştere notabilă a interesului pentru motoarele pe benzină, acestea fiind percepute ca fiind mai fiabile.

În contextul preocupărilor de mediu, cererea pentru maşinile electrice şi hibride a crescut considerabil, indicând o schimbare în atitudinea consumatorilor faţă de sustenabilitate.

La acest capitol, Dacia, Tesla şi Volkswagen conduc segmentul de vehicule electrice second-hand, arătând o adaptare a pieţei la noi tehnologii. La nivelul întregii pieţe, Volkswagen, BMW, Audi, Renault şi Mercedes, urmate de Ford şi Skoda au fost anul acesta mărcile de maşini rulate preferate de români.

„Ford Kuga a devenit mai popular în 2023 decât Ford Mondeo, spre exemplu. La fel şi Audi Q5, care este acum pe locul al doilea, în faţa modelelor Audi A3 sau A6. Modelele Dacia sunt preferate de români cu precădere atunci când vine vorba de achiziţia unei maşini noi. Pe segmentul second hand, însă, Dacia Duster se vinde mai bine în comparaţie cu Dacia Logan, iar modelele SUV de la Hyundai (Tucson şi Santa Fe) şi Toyota RAV 4 au prins avans faţă de berlinele vândute de aceleaşi mărci, precum i20, i30, respectiv Avensis şi Corolla”, susţin autorii analizei.

Anul acesta s-au schimbat şi preferinţele în materie de volum. Tot mai mulţi români care optează pentru achiziţia unei maşini rulate se îndreaptă către SUV-uri (Sport Utility Vehicle), datorită îmbinării spaţiului util al unui break cu capacităţi pentru teren accidentat.

„Prin preferinţa în creştere către autovehicule rulate cu o vechime mai mică, românii arată o altă schimbare în comportamentul de consum, punând accent mai mare pe siguranţa maşinii, pe tehnologie, fiabilitate şi prestigiul mărcii. Iar în contextul preţurilor volatile la carburanţi, consumul urban a devenit un factor tot mai important”, precizează autorii studiului.

Potrivit sursei citate, siguranţa este şi argumentul tot mai des luat în calcul de cei care sunt interesaţi de cumpărarea unei maşini, preferând platforme de încredere pentru finalizarea achiziţiilor.

Platforma Instant.ro permite vânzarea şi cumpărarea rapidă de autoturisme rulate, pe baza preţului corect calculat aproape instantaneu şi propus de softul de inteligenţă artificială.

Cele mai recente știri

To Top