Business

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii, în scădere cu 6% în volum, în prima jumătate a anului

bani investitii euro
Foto: iStock

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 124 de tranzacţii în prima jumătate a anului 2024, cu o valoare totală estimată de 2,3 miliarde de dolari, în scădere cu 6% în volum faţă de cele 132 de tranzacţii, estimate la 3,7 miliarde dolari, consemnate în perioada similară din 2023, potrivit unei analize realizate de EY România, remise vineri AGERPRES.

Cu toate acestea, spun specialiştii, valoarea pieţei de M&A a rămas în mare parte stabilă, dacă nu se ia în considerare achiziţia operaţiunilor Enel Group din România de către compania grecească Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde dolari, singura mega-tranzacţie în primul semestru din 2023.

În plus, nu s-a dezvăluit valoarea tranzacţională pentru 79% din tranzacţiile anunţate în S1 2024, comparativ cu media istorică de 65% observată începând din 2018.

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcţii (23 tranzacţii), Energie şi Utilităţi (21 tranzacţii) şi Produse de Consum & Retail (20 tranzacţii), urmate de Sănătate şi Tehnologie, fiecare înregistrând câte 11 tranzacţii. În prima jumătate a anului 2024, au fost doar două tranzacţii cu valoare divulgată care depăşesc 100 milioane dolari, în scădere faţă de cele 5 înregistrate în 2023.

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au provenit din SUA – istoric cel mai activ investitor (10 tranzacţii), Austria (8 tranzacţii), Germania (7), Franţa şi Polonia (câte 4 tranzacţii fiecare), urmate de Italia şi Olanda, ambele înregistrând câte 3 tranzacţii.

Comparativ cu semestrul doi din 2023, volumul de tranzacţii M&A din România a crescut în primele şase luni din 2024 cu 13,8%, iar scăderea din acest interval faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut reflectă tendinţa globală. Astfel, se observă o creştere a valorilor tranzacţiilor la nivel mondial cu aproximativ 20% faţă de 2023, marcând cea mai puternică primă jumătate de an în materie de tranzacţii începând din 2022.

Mai mult, pieţele consacrate demonstrează semne clare de revenire în 2024, evidenţiate de creşterea substanţială a mega-tranzacţiilor, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru economiile în curs de dezvoltare şi emergente, care de obicei urmează traiectoria pieţelor dezvoltate.

Potrivit analizei, investitorii strategici şi-au menţinut poziţia dominantă pe piaţa de M&A din România în prima jumătate a anului 2024, reprezentând 93% din volumul tranzacţiilor, deşi au anunţat acelaşi număr de tranzacţii ca în prima jumătate a anului 2023 (115).

„Este de remarcat că aceasta reprezintă cea mai mare cotă de piaţă revendicată de investitorii strategici din prima jumătate a anului 2019 încoace”, spune EY România.

La nivel global, exit-urile firmelor de private equity au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani în 2023, rezultând într-o lipsă de rentabilitate pentru investitori şi afectând capacitatea de a atrage capital pentru noi fonduri, ceea ce, la rândul său, a afectat achiziţiile susţinute de private equity.

Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacţiile interne au reprezentat 43% din numărul total de tranzacţii, 53 fiind înregistrate în S1 2024. În acelaşi timp, apetitul investitorilor străini a înregistrat o creştere de 17% faţă de S1 2023, încheind cu 62 de tranzacţii, ceea ce reprezintă jumătate din volumul total al tranzacţiilor şi este în concordanţă cu tendinţele istorice.

„Piaţa românească de M&A a avut o performanţă pozitivă constantă în ultimii ani, reflectată în creşterea continuă a volumului tranzacţiilor, în special pe termen lung. În prima jumătate a anului 2024, am observat dinamici pozitive în sectorul energiei şi utilităţilor, unde volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de prima jumătate a anului 2023. Suntem de asemenea încurajaţi de revenirea activităţii globale şi europene de M&A, stimulată de o creştere semnificativă a mega-tranzacţiilor anunţate la nivel mondial, precum şi de ajustarea ratei dobânzii de referinţă de către BCE, care va fi benefică mediului de tranzacţionare”, susţine Iulia Bratu, Head of Lead Advisory la EY România.

Cele mai mari trei tranzacţii din primul semestru au fost: vânzarea operaţiunilor OTP Bank din România către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din ţară, pentru suma de 375 milioane dolari; achiziţia a cinci parcuri industriale de către CTP, cel mai mare dezvoltator de proprietăţi industriale şi logistice listat public în Europa, din portofoliul integral de logistică al Globalworth Real Estate Investments, cu aproximativ 184 milioane dolari; vânzarea parcului eolian Mihai Viteazu, de 80 MW, de către compania spaniolă de energie regenerabilă Iberdrola către Premier Energy, pentru o sumă estimată de 94 milioane dolari. Tranzacţia a marcat retragerea companiei Iberdrola de pe piaţa românească.

Alte tranzacţii notabile anunţate în prima jumătate a lui 2024 au vizat: achiziţia unui proiect de energie solară cu o capacitate de 214 MW de către Enspire Enerji, divizia de investiţii a companiei turceşti Entek Elektrik, de la dezvoltatorul israelian Econergy Renewable Energy, pentru suma de 35 milioane dolari – ţinta a constat din două companii, Eco Sun Niculeşti, deţinătoare a drepturilor de dezvoltare şi permise, şi Euromec – Ciocănari, care deţinea drepturile asupra terenului proiectului -, dar şi faptul că Fondul de investiţii Early Game Ventures a încheiat prima ieşire din acest an prin vânzarea CODA Intelligence, companie specializată în soluţii de securitate cibernetică şi una dintre primele investiţii ale EGV I, către PDQ Corporation, o companie internaţională de management al activelor software, cu 24 milioane dolari.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. EY România are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Cele mai recente știri

To Top