Analize
Piețele puternice ale forței de muncă semnalează o perioadă lungă cu dobânzi ridicate
Bancherii centrali prezenți la simpozionul de la Jackson Hole au spus foarte clar că următorii pași pe care îi vor face în lupta împotriva inflației depind de date, analizând în special cifrele care vin de pe piața muncii. Primele date din SUA, publicate vineri, arată că economia americană continuă să adauge locuri de muncă, dar cu o creștere mai lentă a salariilor, ceea ce validează politica de dobânzi ridicate a Rezervei Federale. Totuși, bătălia împotriva inflației nu este încă câștigată, iar piețele puternice ale forței de muncă de pe ambele maluri ale Atlanticului le permit bancherilor centrali flexibilitatea de a menține dobânzile la niveluri ridicate mai mult timp, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.
În Europa, piața muncii nu dă semne de slăbiciune. Ultimele date privind șomajul pentru luna iulie au fost de 5,9% pentru Uniunea Europeană și de 6,4% pentru zona euro. Această piață a muncii puternică ar putea forța Banca Centrală Europeană să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru mai mult timp. Până în prezent, estimările sunt pentru o pauză privind dobânzile în ședința din 14 septembrie.
Șomajul din România a scăzut la 5,5%, de la un nivel revizuit de 5,6% în urmă cu o lună. Țările UE din Europa de Est înregistrează cifre chiar mai mici decât cele din România: Cehia are un șomaj de 3,5%, Ungaria de 4%, Slovenia de 4,7%, Polonia de 5%, Bulgaria și Slovacia de 5,2%.
În SUA, numărul de noi locuri de muncă din sectorul non-agricol a crescut cu 187.000 în august, iar rata șomajului a urcat la 3,8%. Datele privind locurile de muncă continuă să ne arate că economia americană nu este nici măcar aproape de recesiune. Dar există câteva detalii care ar putea să creeze îngrijorări în acest raport. Angajările continuă să susțină o economie sănătoasă, însă se observă o creștere vizibilă a șomajului. O parte din acest lucru este o veste bună – oamenii se întorc în rândul forței de muncă, ceea ce poate ridica temporar rata șomajului, dat fiind că doar cei care își caută de lucru sunt înregistrați ca șomeri. Cu toate acestea, este notabil faptul că numărul de șomeri a înregistrat cel mai mare salt de la începutul anului 2020.
Totuși, creșterile salariale din SUA par să încetinească din nou, ceea ce este o veste bună pentru Fed calmând îngrijorările legate de semnele de accelerare a inflației. Creșterea salariilor cu 4,3% este încă mult prea mare pentru ținta de inflație a Fed de 2% și ar putea convinge Fed să mențină ratele ridicate pentru o vreme. Economia SUA a devenit o ghicitoare – datele privind inflația se încălzesc din nou, dar piața forței de muncă pare a se răci.In aceste conditii, estimările pieței sunt că Fed va face o pauză la următoarea sa ședință din 20 septembrie.
Când vine vorba de piața muncii, 75% dintre investitorii români se declară încrezători în ceea ce privește situația locurilor lor de muncă, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. În ciuda faptului că au una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Europa, care depășește 11%, investitorii din Spania sunt mai încrezători (65%) decât cei din Italia (44%), deși Italia se află la o rată a șomajului de 7,6%. Dar cei mai încrezători europeni sunt investitorii olandezi (84%), în condițiile în care rata șomajului în Olanda este de 3,6%.