Actualitate

Preţurile producţiei industriale au scăzut mai puţin în România decât în UE, în luna decembrie

productie industriala
Foto: iStock

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie 2023, o scădere de 0,9% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 0,8% în zona euro, un declin mai mic (minus 0,7%) fiind înregistrat în România, arată datele publicate luni de Eurostat.

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 12%), Ţările de Jos (minus 1,8%) şi Estonia (minus 1,4%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de un declin de 2,4% al preţurilor la energie.

În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 10,6% în zona euro şi un declin de 10% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut în majoritatea statelor membre, însă România se numără printre ţările unde ritmul de scădere a preţurilor producţiei industriale a fost mai mic decât media europeană, cu un declin de 5%. Campioane la scăderea preţurilor producţiei industriale în ritm anual sunt Irlanda (minus 43,5%), Italia (minus 20,5%) şi Bulgaria (minus 19,8%). Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 25,6% în ritm anual.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile date conform cărora preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,4% în luna decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, şi cu 0,6% faţă de luna precedentă. Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,71% în decembrie, faţă de noiembrie 2023, respectiv 4,97% în comparaţie cu luna decembrie a anului anterior. În ceea ce priveşte piaţa externă, în decembrie faţă de noiembrie, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 0,4%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 0,72%.

Cele mai recente știri

To Top