Actualitate

Profesorul Bogdan Glăvan: Statul ar trebui să plătească mai bine, dar un număr mai mic de oameni și strict în acele domenii unde are nevoie

Guvernul României a adoptat recent o ordonanță prin care și-a propus reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care deficitul bugetar crește într-un ritm îngrijorător. Revista Income Magazine a stat de vorbă cu profesorul Bogdan Glăvan, unul dintre cei mai cunoscuți experți în economie de la noi.

Income Magazine: Ce părere aveți despre măsurile pe care Guvernul vrea să le adopte pentru reducerea cheltuielilor? Credeți că sunt suficiente pentru aducerea deficitului în limita de 4,4% din PIB?

Bogdan Glăvan: Atingerea țintei de 4,4% din PIB a deficitului bugetar depinde în cea mai mare măsură de execuția bugetară din perioada următoare. Este prematur să estimăm ratarea țintei de deficit, mai ales că guvernul poate lua măsuri adiționale la rectificările bugetare din vară și din toamnă. Cifric vorbind, suma care se încearcă a se economisi prin aceste reduceri de cheltuieli nu este mare.

Income Magazine: Vi se pare că înghețarea angajărilor la stat este o măsura eficientă?

Bogdan Glăvan: Doar pe termen scurt și într-o mică măsură. Înghețarea angajărilor nu poate fi menținută mult timp. De fapt, statul român tot pendulează între înghețarea-dezghețarea angajărilor și, așa cum am văzut, după o perioadă de înghețare survine o perioadă de boom al agajărilor. În ultimii 2 ani s-au angajat aproape 20 000 de oameni la stat. Problema de fond este aceea că „înghețarea” este incompatibilă cu viața economică. Statul are nevoie să reducă anumite cheltuieli de personal, în instituții inutile și ineficiente și, pe de altă parte, are nevoie să plătească mai bine anumiți bugetari sau chiar să angajeze oameni.

Ceea ce contează pe termen lung, din punct de vedere bugetar, este cheltuiala de personal sau fondul de salarii, nu numărul angajaților. Iar acest indicator statistic este un indicator de rezultat, adică el trebuie să exprime roadele unei reforme a statului. Fiindcă nu ne încântă faptul că statul este populat cu oameni incompetenți prost-plătiți „înghețați” pe viață în niște posturi; repet, statul ar trebui să plătească mai bine, dar un număr mai mic de oameni și strict în acele domenii unde are nevoie, nu unde sunt create artificial sinecuri.

Income Magazine: Ce credeți că ar trebui să facă guvernul pentru a echilibra deficitul bugetar? Care ar fi primele 2-3 masuri care ar trebui luate urgent?

Bogdan Glăvan: Nu cred în importanța a 1-2 măsuri, care prin natura lor nu pot decât să cârpească lucrurile, ci mi-aș dori o reformă autentică. Aceasta ar trebui să vizeze simultan printre altele:
• reducerea numărului de ministere și de structuri de stat
• reducerea numărului de primării
• reducerea numărului companiilor de stat, auditarea programelor de cheltuieli publice; statul cheltuie bani în prostie pe start-up-uri, pe o pretinsă industrializare, pe întreprinderi „sociale”, pe diverse subvenții, dar nici unul din toate aceste programe nu a făcut obiectul unei evaluări științifice, pentru a avea un minim indiciu referitor la eficiența cheltuirii banilor; cu ochiul liber, se vede că banii sunt risipiți.
• Reducerea pensiilor speciale
• Creșterea veniturilor bugetare prin eliminarea excepțiilor de la impozitare
• Modernizarea administrative, prin creșterea calității oamenilor angajați la stat, prin creșterea calității serviciilor publice, care să justifice impozitele actuale și să fundamenteze o schimbare de mentalitate în societate, de natură să reducă evaziunea fiscală.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Joaca de-a austeritatea: Guvernul a luat o serie de măsuri care nu ajută la nimic – Income Magazine

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top