Actualitate

Raluca Turcan declară că statul îşi va onora angajamentele restante faţă de industria cinematografică

bani
Foto: iStock

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a dat asigurări, vineri, la Timişoara, că vor fi onorate angajamentele restante pentru susţinerea industriei cinematografice, în prezent datoriile faţă de producătorii de film români şi străini fiind de peste 55 milioane de euro.

Ministrul a menţionat că 50 de proiecte de film, dintre care 30 deja implementate, aşteaptă semnarea acordului de finanţare pentru decontarea unei părţi din cheltuieli.

„Acum, la preluarea mandatului de ministru al culturii, am constatat că schema de ajutor de stat pentru susţinerea industriei cinematografice era într-un mare impas. 50 de proiecte de film aşteaptă de aproape 3 ani ca obligaţiile legale ale statului român să fie respectate şi de asemenea să fie semnate acordurile de finanţare. Dintre aceste peste 50 de proiecte de film, 30 de proiecte sunt deja implementate. Firme de producţie româneşti şi străine au investit în România 125 de milioane de euro şi de asemenea, statul a încasat de pe urma acestor investiţii aproximativ 40 de milioane de euro. Însă aceste companii aşteaptă în continuare să aibă decontată o parte dintre cheltuieli din partea statului român. Avem până acum datorii de peste 35 de milioane de euro faţă de producătorii români şi străini şi în acelaşi timp, 20 de proiecte în care statul a pierdut în instanţă în faţa producătorilor de film şi datoria statului faţă de aceşti producători este de aproximativ 20 de milioane de euro. Deci, dacă facem un calcul, în momentul de faţă statul român este dator unei industrii care a privit cu optimism susţinerea sectorului cinematografic peste 55 de milioane de euro”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul a afirmat că a fost întărită comunicarea cu industria de film şi Guvernul va adopta o strategie astfel încât România să fie în continuare pe harta locaţiilor atractive de producţie.

„În tot acest timp, echipele de producţie din România sunt recunoscute la nivel naţional şi internaţional pentru profesionalismul şi activitatea pe care o depun, iar producţiile realizate în ţara noastră ocupă primele locuri în preferinţele spectatorilor. Şi v-aş da exemplul cunoscutului serial serial Wednesday, regizat de Tim Barton şi care a fost produs în România. Acest serial a fost turnat în România, a adus investiţii în România şi, din nefericire, statul a rămas cu obligaţiile neonorate. Profit de această ocazie să-i asigur pe partenerii naţionali şi internaţionali de onorarea angajamentelor restante pentru susţinerea industriei cinematografice. Am întărit semnificativ comunicarea cu reprezentanţii industriei producătoare de film, atât din ţară, cât şi din străinătate şi, împreună cu un grup de experţi, am agreat deja strategia pe care Guvernul şi Ministerul o vor adopta, astfel încât România să fie în continuare pe harta locaţiilor internaţionale de producţie, locaţii atractive unde pot fi întâlnite cele mai bune practici”, a adăugat ministrul Culturii.

Cele mai recente știri

To Top