Transporturi

Renault şi-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piaţă

Foto: iStock

Renault SA a devansat Nissan Motor Co. în funcţie de capitalizarea de piaţă, pe măsură ce investitorii au recompensat constructorul auto francez pentru progresele sale, inclusiv pentru reducerea legăturilor cu partenerul japonez cu probleme, transmite Bloomberg.

Acţiunile Renault au înregistrat un avans de 37% în acest an, după ce directorul general Luca de Meo a readus grupul francez pe profit şi a revizuit gama de modele. În prezent, Renault are o valoare de piaţă de 15 miliarde de euro (16 miliarde de dolari), cu aproximativ un miliard de dolari mai mult decât partenerul japonez Nissan, o situaţie inedită în istoria alianţei dintre cei doi constructori.

Renault „continuă să îşi îmbunătăţească marjele şi fluxul de numerar graţie unei execuţii impecabile”, susţine Pierre-Yves Quemener, analist la Stifel.

Sub conducerea lui Luca de Meo, Renault s-a retras din Rusia, şi-a separat afacerile din domeniul motoarelor cu ardere internă de operaţiunile din domeniul automobilelor electrice şi a încheiat noi parteneriate, inclusiv cu Qualcomm, Volvo şi Geely. De asemenea, noul director general de la Renault a introdus modele electrice precum R5 E-Tech, care costă 25.000 de euro, destinate să câştige noi clienţi pe fondul unei competiţii intense pentru modelele electrice în Europa. Titlurile Renault sunt cele mai performanţe acţiuni din domeniul auto din regiune în acest an.

În schimb, Nissan se confruntă cu probleme din cauza unei game de modele învechite, a absenţei modelelor hibride în America de Nord şi a intensificării competiţiei pe piaţa din China.

Anul trecut, Renault a început să îşi reducă legăturile cu partenerul japonez, după ce alianţa lor veche de câteva decenii s-a deteriorat în ultimii ani. Compania franceză a vândut o tranşă iniţială de acţiuni Nissan la finele anului trecut şi un nou pachet de 2,5% la finele lunii martie, mai repede decât se aşteptau analiştii.

Cele mai recente știri

To Top