Actualitate

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei

Foto: presidency.ro

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.

Semnatarii articolului Bloomberg, Natalia Drozdiak şi Peter Martin, citează surse europene. Aceştia afirmă că decizia României „va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, care se bucură însă se susţinerea SUA, Marii Britanii şi a altor ţări mari.

„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.

Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.

Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că „ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est”.

Bloomberg mai scrie că oficialii europeni şi americani au exprimat îndoieli cu privire la şansele lui Iohannis, unii spunând că această candidatură nu ar face decât să prelungească probabil procesul înainte ca Rutte să câştige în cele din urmă nominalizarea.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliaţii ar trebui să aibă ca obiectiv „finalizarea procesului de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic„.

Pentru alegerea secretarului general al NATO este nevoie de unanimitate.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de Bloomberg sub acoperirea anonimatului, preşedintele Joe Biden are o părere foarte bună despre ambii candidaţi, dar SUA au decis deja că mizează pe Rutte.

Bloomberg mai arată că România şi-a sporit semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani şi alocă până la 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, depăşind obiectivul NATO de a cheltui cel puţin 2%, iar Iohannis a fost lăudat de fostul preşedinte Donald Trump pentru cheltuielile de apărare în timpul mandatului său anterior.

Cu toate acestea, mai scrie Bloomberg, candidatura lui Klaus Iohannis ar fi greu de susţinut, având în vedere că România deţine în prezent postul de secretar general adjunct al NATO, prin Mircea Geoană.

Cele mai recente știri

To Top