Actualitate

România, în era schimbărilor climatice. Adrian Ursu: ANM are niște previziuni înfricoșătoare. Următoarele săptămâni sunt dramatice

Posted on

Schimbările climatice ne influențează viața în mod vizibil cu fenomene meteo extreme, perioade lungi de secetă, recorduri de temperaturi. Toate acestea sunt semne că e timpul ca România să se gândească foarte serios cum va gestiona această mare provocare.

Experți din agricultură, energie și din domeniul protejării mediului, dar și decidenții care pot acționa rapid analizează astăzi care sunt soluțiile necesare, la o nouă conferinţă România inteligentă.

Ce impact au schimbările climatice asupra agriculturii din România, asupra populației și asupra economiei, ce investiții în sisteme de avertizare timpurie sau în culturi mai rezistente putem face, aflăm marţi din dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, împreună cu Administrația Națională de Meteorologie.

Din păcate, România nu este suficient de pregătită pentru această situaţie. Vedem deja efectele schimbărilor climatice: avem temperaturi extrem de ridicate, secetă, sunt mii de hectare de teren distruse şi nu avem sisteme de irigații.

„De fiecare dată, Antena 3 CNN încearcă să arate nu doar problema, ci încearcă şi identificarea soluțiilor.

Și cred că asta o să încercăm astăzi să descoperim împreună cu cei patru miniștri importanți prezenți aici, cu președintele ASF, cu reprezentanții asociațiilor de producători din domeniul agricol, cu producători de energie, cu primarul unui important municipiu care a găsit propria sa soluție la ceea ce înseamnă criza apei.

Vom încerca să descoperim ce e de făcut repede, pentru că o să vedeți de la doamna Elena Mateescu, ANM are niște hărți și previziuni care sunt înfricoșătoare.

Următoarele săptămâni, următoarele luni sunt la fel de dramatice din punct de vedere, de pildă, al deficitului de apă și România e deja pe primul loc în Europa, în acest clasament și suntem cu semnalul roșu aprins de multe ori.

Cred că ceea ce trebuie rapid identificat sunt soluțiile pe termen scurt, mediu și lung pe care fiecare trebuie să le pună în aplicare.

Fie că vorbim despre Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, despre toate celelalte instituții și agenții care au ceva de întreprins în zona aceasta.

Apoi, fiecare dintre noi cumva trebuie să fim conștienți de asta, de la economisi apa până la fi mai judicioși în felul în care folosim energia și aşa mai departe.

Trebuie să fim pregătiți, sunt amenințări din ce în ce mai mari şi este o chestiune care ne schimbă radical viața.

Deja vedem că sunt în România, atenție, 628 de localități care au restricționat consumul de apă în clipa de față. Nivelul Dunării este, de asemenea, în scădere. Sunt lacuri care dispar.

Am văzut acum câțiva ani lacul Amara din Buzău, că a dispărut. Acum, lacul Comana de aici, de lângă București, este aproape inexistent.

Ca urmare, trebuie acționat foarte rapid. Pe parcursul dezbaterii de astăzi, pe care vă invităm să o urmăriți pe www.antena3.ro, pe pagina de Facebook Antena 3, în direct în programele de TV Antena 3 CNN, o să vedem câteva dintre răspunsuri, ce e de făcut, ce are fiecare de făcut și cât de repede trebuie să acționăm”, a spus, marţi, Adrian Ursu, realizator Antena 3 CNN.

Cele mai citite știri

Exit mobile version