Actualitate

România poate aduce miliarde la buget. Ce trebuie să facă

bani investitii euro
Foto: iStock

În România ar urma să intre aproape 30 de miliarde de lei, dacă s-ar îndeplini toate jaloanele din PNRR, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Potrivit FACIAS, atragerea acestor bani ar trebui să fie principala preocupare pentru autorități, care sunt în acest moment restanțiere la capitolul PNRR, care pare că s-a împotmolit.

FACIAS, în contextul discuțiilor recente privind deficitul bugetar al României, atrage atenția că energia autorităților ar putea fi canalizată nu către discuții sterile, ci către o soluție cât se poate de simplă care ar aduce miliarde în țară: eficientizarea implementării PNRR. În aceste condiții, FACIAS trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care statul român gestionează Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile în care niciuna dintre obligațiile asumate cu termen de finalizare 31 martie 2023 nu au fost îndeplinite, iar de aceste obligații depind finanțări de miliarde de euro.

FACIAS a solicitat informații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene privind stadiul îndeplinirii obligațiilor asumate de statul român prin PNRR, dar răspunsul primit este îngrijorător. Astfel, ministerul a transmis FACIAS că zeci de jaloane (obligații asumate) nu au fost îndeplinite, iar de acest lucru depinde deblocarea unor sume uriașe. Discutăm despre cererea 3 de plată în valoare de 3,1 miliarde de euro care nu poate fi avizată favorabil de Comisia Europeană din două motive: primul ar fi acela că 24 de jaloane care condiționau plata nu au fost îndeplinite, iar al doilea se referă la faptul că această cerere depinde de aprobarea cererii de plată numărul 2, care nu a fost încă aprobată de Comisia Europeană.

FACIAS trage un semnal de alarmă cu privire la începutul dezastrului în cazul acestui mult lăudat și promovat program și consideră că autoritățile au obligația de a veni urgent cu un plan de soluții, dar și să se mobilizeze urgent pentru a salva măcar o parte din banii alocați prin PNRR, cele 30 de miliarde de euro trâmbițate la momentul semnării PNRR„, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Cele mai recente știri

To Top