Tehnologie

Şapte din zece directori IT consideră Inteligenţa Artificială Generativă o tehnologie revoluţionară

inteligenta artificiala ai

O pondere de 45% dintre directorii IT din companiile globale fac trecerea către responsabilitatea comună a leadership-ului digital, iar 70% susţin că Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI) reprezintă o tehnologie revoluţionară, reiese dintr-un sondaj publicat, joi, de Gartner.

Conform cercetării, aproape două treimi (64%) dintre respondenţi afirmă că au implementat sau urmează să implementeze în următorii doi ani platformele low-code.

La capitolul GenAI, doar 9% dintre directorii de tehnologie au apelat la această tehnologie, peste jumătate (55%) spun că o vor implementa în următoarele 24 de luni.

De asemenea, 42% dintre Chief Information Officer (CIO) au raportat că doresc să crească în sfera actuală rolul pe care îl deţin şi 43% speră să-şi extindă domeniul de aplicare cu responsabilităţi suplimentare de conducere.

În plus, sondajul Gartner arată că peste jumătate (55%) dintre respondenţi adoptă o mentalitate de operator, în care CIO îşi păstrează responsabilitatea de livrare de servicii şi produse digitale şi colaborează cu Chief Experience Officer (CxO) ca sponsori ai iniţiativelor digitale în zona de afaceri.

Totodată, 33% dintre directorii IT chestionaţi sunt consideraţi exploratori, iar 12% sunt clasificaţi de Gartner drept francizori.

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre CIO francizori (47%) sunt de acord că afacerea ar trebui să împartă responsabilitatea pentru conformitate şi risc, comparativ cu doar 19% dintre operatori.

În acelaşi timp, analiştii sunt de părere că francizorii au rezultate semnificativ mai bune în activităţile generale de management IT, cum ar fi dezvoltarea leadership-ului executiv şi strategia de afaceri digitală.

Sondajul Gartner „CIO and Technology Executive Survey 2024” a colectat date de la 2.457 de CIO respondenţi din 84 de ţări, din toate industriile majore, respectiv organizaţii cu venituri/bugete din sectorul public cumulate în valoare de aproximativ 12,5 trilioane de dolari şi cu cheltuieli IT de aproximativ 163 miliarde de dolari.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top