Tehnologie

Șefa FMI: Inteligența artificială lovește piața muncii „ca un tsunami”

fmi
Foto: iStock

Inteligența artificială lovește piața mondială a muncii „ca un tsunami”, a declarat luni Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, la un eveniment organizat de Institutul Elvețian de Studii Internaționale.

Este posibil ca inteligența artificială să afecteze 60% dintre locurile de muncă din economiile avansate și 40% dintre locurile de muncă din întreaga lume în următorii doi ani, a declarat Georgieva la un eveniment la Zurich, informează Reuters.

„Avem foarte puțin timp să pregătim oamenii pentru asta, afacerile pregătite pentru asta”, a spus ea la evenimentul organizat de Institutul Elvețian de Studii Internaționale, asociat Universității din Zurich.

„Ar putea aduce o creștere extraordinară a productivității dacă o gestionăm bine, dar poate duce și la mai multă dezinformare și, desigur, la mai multe inegalități în societatea noastră”, a mai declarat șefa FMI.

Georgieva a spus că economia mondială a devenit mai predispusă la șocuri în ultimii ani, invocând pandemia globală din 2020, precum și războiul din Ucraina.

Deși se aștepta la mai multe șocuri, în special din cauza crizei climatice, economia a rămas remarcabil de rezistentă, a mai subliniat ea.

„Nu suntem în recesiune globală”, a spus Georgieva, care a fost chinuită de protestatarii care cer acțiuni împotriva schimbărilor climatice și combaterea datoriilor țărilor în curs de dezvoltare. „

Anul trecut au existat temeri că majoritatea economiilor vor intra în recesiune, asta nu s-a întâmplat”, a spus ea. „Inflația care ne-a lovit cu o forță foarte puternică este în scădere, aproape peste tot”.

Președintele Băncii Naționale Elvețiane, Thomas Jordan, care a vorbit și el la eveniment, a declarat că lupta împotriva inflației în Elveția este acum mult avansată.

Inflația a crescut la 1,4% în aprilie, a 11-a lună la rând în care creșterile de preț s-au încadrat în intervalul țintă de 0-2%.

„Perspectivele pentru inflație sunt mult mai bune. Se pare că pentru următorii câțiva ani, inflația ar putea fi într-adevăr în același interval de stabilitate a prețurilor”, a spus Jordan. „Dar există multă incertitudine”.

Cele mai recente știri

To Top