Actualitate

Șeful ANPC, declarație scandaloasă. Horia Constantinescu îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”

Foto: gov.ro

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”, într-un context în care Guvernul și marii retaileri alimentari discută în această perioadă despre continuarea controlului prețurilor la alimente. ANPC este principalul organ de control aflat la dispoziția statului român cu putere de decizie asupra funcționării magazinelor și supermarketurilor.

Amintim că Guvernul vrea să intre, din nou, în piața liberă și să extindă plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază. Executivul vrea să prelungească iar măsura de limitare a adaosului comercial la unele alimente, care expiră la 31 ianuarie, după ce în octombrie a mai extins măsura și ca timp și ca număr de produse.

Dacă pe de o parte Guvernul încearcă în această perioadă să mențină un plafon al adaosului comercial la alimente înaintea unui an de alegeri, pe de altă parte retailerii alimentari argumentează că Guvernul afectează astfel regulile pieței și de formare a prețurilor.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii Florin Barbu au declarat amândoi săptămâna trecută, înainte de întâlnirea cu retailerii și procesatorii, că susțin prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază. Într-o discuție la Antena3, premierul a precizat că plafonarea preţurilor va fi menţinută până când va fi găsit un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, în aşa fel încât să nu mai fie nevoie ca statul să intervină.

„A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament”, a spus premierul.

Ministerul Agriculturii a avut în acest sens, săptămâna trecută, discuții cu producătorii, cu procesatorii și cu distribuitorii.

Însă prelungirea măsurii nu este agreată de unii reprezentanți ai comercianților, care acuză imixtiunea statului în principiile pieței libere.

George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a subliniat după discuțiile cu autoritățile că este importantă „funcţionarea pieţei”, în deplină concurență, și că performanţa companiilor trebuie să decidă serviciile şi preţurile în relaţia cu consumatorii.

La întâlnirea de săptămâna trecută dintre ministrul Agriculturii și retaileri, reprezentanții comercianților au venit cu o nouă variantă de lucru, respectiv introducerea unui mecanism prin care să se intervină punctual la unele produse care înregistrează fluctuaţii mari de preţ, urmând ca săptămâna aceasta să fie anunțate concluziile finale, după o nouă serie de discuții în care Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a solicitat și o întâlnire cu premierul pe acest subiect, pentru a analiza împreună ce măsuri vor fi aplicate în perioada următoare.

Potrivit unor variante de lucru propuse de retaileri, care susţin că încă nu a fost discutată modalitatea concretă, ci doar ideea unui mecanism, ar putea exista o intervenţie punctuală, dacă există fluctuaţii mari de preţ, pe anumite produse. Această intervenţie, printre altele, presupune acordul voluntar, promoţii, reducerea adaosului comercial punctual sau plafonarea preţului.

 

Cele mai recente știri

To Top