Actualitate

Şeful Fed: Mai multe date încurajatoare privind inflaţia vor spori încrederea Rezervei Federale a SUA

Foto: iStock

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a declarat în Senatul SUA că „mai multe date încurajatoare” vor întări încrederea că inflaţia scade spre ţinta Fed de 2%, iar datele recente indică „un progres modest” în privinţa preţurilor, transmit Reuters şi Bloomberg.

Oficialul a avertizat că o scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar pune în pericol economia şi piaţa forţei de muncă.

„Inflaţia ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm. O scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar putea afecta economia şi piaţa forţei de muncă. De asemenea, reducerea dobânzilor prea curând sau prea mult ar putea încetini declinul inflaţiei sau chiar ar putea inversa progresele în acest domeniu, susţine Powel.

Declaraţiile sale sugerează că este puţin probabilă o reducere a dobânzilor la viitoarea reuniune Fed, care va avea loc în perioada 30-31 iulie. Traderii estimează o probabilitate de peste 70% ca Fed să reducă dobânzile în septembrie şi, probabil, în decembrie.

Conform datelor publicate luna trecută de Departamentul american al Comerţului, rata anuală a inflaţiei în mai s-a situat la 2,6%, faţă de 2,7% luna precedentă, în linie cu previziunile analiştilor. Totuşi, este peste obiectivul Fed, de 2%. Rata şomajului în SUA a crescut uşor în iunie, până la 4,1%, în timp ce numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani a fost mai mic decât în mai, ceea ce creşte şansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale.

Powell a apreciat că piaţa forţei de muncă este „solidă, dar nu supraîncălzită”, iar politica restrictivă a Fed ajută la echilibrarea cererii şi ofertei.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind şomajul şi cele privind inflaţia, care ar urma să fie publicate în data de 11 iulie, pentru a decide dacă economia americană încetineşte şi este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.

Recent, Powell declara că Fed are încă nevoie de mai multe date înainte de a începe să reducă dobânzile, pentru a fi sigură că cele mai recente informaţii care arată o încetinire a inflaţiei oferă o imagine corectă a ceea ce se întâmplă cu presiunile pe partea de preţuri.

Cele mai recente știri

To Top