Actualitate
Sindicatele din administrație, despre măsurile de austeritate: Falsă responsabilitate
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) consideră că formele neoficiale ale Ordonanţei privind măsurile fiscal bugetare, apărute în spaţiul public, nu prezintă o viziune de reducere cu adevărat a cheltuielilor statului iar o eventuală decizie de neconstituţionalitate a proiectului va genera cheltuieli majore pentru stat.
„FNSA a rămas neplăcut surprinsă de multitudinea incoerenţelor logice şi legislative din textul ordonanţei, a lipsei unor cunoştinţe minime a legislaţiei în domeniu, a inexistenţei unei viziuni de reducere cu adevărat a cheltuielilor statului. Documentul este oglindirea clară şi reală a capacităţii limitate deţinute de către un cerc restrâns de persoane din lumea politică care, în spatele uşilor închise au încercat să-şi depăşească condiţia, capacitatea de sinteză, de analiză şi de construcţie legislativă. Considerăm că toate aceste „calităţi” i-au îndemnat să ignore contribuţia specialiştilor din diferite instituţii şi structuri ale administraţiei publice, să nu asculte vocea organizaţiilor sindicale, care de fiecare dată au semnalat problemele generate de cheltuielile nejustificate, iar o dezbatere reală cu partenerii sociali le-ar demasca cunoştinţele precare şi intenţiile ascunse. Pentru toate cele semnalate, cumulat sau pentru fiecare aspect în parte, justiţia îşi va spune cuvântul, după adoptarea acestei ordonanţe. Decizia de neconstituţionalitate va genera cheltuieli majore pentru stat (reintegrarea în funcţiile publice, drepturile salariale plătite retroactiv, cheltuieli de judecată etc.), al căror cuantum va fi mai mare decât aşa-zisele economii generate de către OUG”, se arată într-un comunicat semnat de Bogdan Şchiop, preşedinte al FNSA.
Organizaţia precizează că a analizat formele neoficiale ale proiectului privind măsurile de austeritate şi a constat că acestea cuprind reglementări care încalcă norma constituţională de promovare a ordonanţelor de urgenţă.
Potrivit FNSA, sunt prevăzute o serie de măsuri care afectează drepturi ale personalului sau funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor publice iar soluţiile propuse nu sunt fundamentate şi nu conţin evaluări preliminare ale impactului noilor reglementări. De asemenea, este restricţionat accesul unei categorii de personal la anumite drepturi iar proiectul instituie un tratament discriminatoriu în rândul salariaţilor şi aplică un tratament juridic distinct pentru salariaţi aflaţi în aceeaşi situaţie juridică.
„La propunerile de reducere a posturilor nu există criterii unitare de aplicare sau tranzitorii, nu asigură funcţionarilor publici drepturile existente la reducerea postului, obligativitatea menţinerii în funcţia publică devine o opţiune pentru angajator, conţine prevederi paralele cu cele cuprinse în Codul administrativ sau alte acte legislative, generează discrepanţe grave între localităţile cu populaţie similară din punctul de vedere al numărului de salariaţi, dezavantajează UAT-urile care au un număr mai mare de posturi vacante la data intrării în vigoare a OUG-ului, distrug capacitatea administrativă a acestora, generează premizele pierderii acreditătii unor servicii, desfiinţează instituţii care au în organigramă un număr sub 50 de salariaţi (teatre, muzee, salvamont, itm-uri etc), încalcă principiile autonomiei locale şi ale descentralizării. Administraţia publică locală este tratată inechitabil în raport cu administraţia centrală deoarece pentru cea locală există deja măsura impunerii unui număr maxim de salariaţi în funcţie de rangul unităţii administrativ-teritoriale”, se mai arată în comunicat.
Totodată, sindicaliştii avertizează că proiectul menţionat generează imposibilitatea gestionării şi implementării investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, nu asigură eficientizarea activităţilor şi demotivează personalul din sectorul public.
Pe de altă parte, FNSA atrage atenţia că toate aceste măsuri de austeritate nu conţin acţiuni care să genereze cu adevărat reduceri de cheltuieli, de exemplu cele referitoare la fondurile alocate pentru privilegiile politicienilor, pentru subvenţiile partidelor politice, fonduri generoase pentru birourile parlamentare, transportul acestora, maşini, servicii etc.
„Suntem convinşi însă că în variata de ordonanţă finală, politicienii ne vor demonstra că sunt cu adevăr responsabili, vor reduce sau vor anula majoritatea acestor privilegii şi vor manifesta disponibilitatea de a renunţa în primul rând ei, cel puţin temporar, la sumele pe care şi le votează singuri şi de abia apoi vor adopta măsuri care vor afecta salariaţii”, subliniază comunicatul.