Fără categorie

Situaţia muncitorilor sezonieri români, analizată de ministrul român al Muncii şi ambasadorul Germaniei

Posted on

Foto: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Politicile de muncă şi situaţia muncitorilor sezonieri români au fost discutate miercuri de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), remis AGERPRES, unul dintre obiectivele cooperării dintre cele două state este îmbunătăţirea situaţiei muncitorilor sezonieri români în Germania, iar în acest sens va fi realizată o foaie de parcurs comună.

„România şi Republica Federală Germania împărtăşesc valori comune, iar relaţiile bilaterale sunt strânse inclusiv din punct de vedere al domeniului muncii. Germania este cel mai mare investitor străin din România, iar în Germania lucrează peste 200.000 de muncitori sezonieri, alţi circa 500.000 având contracte de muncă pe perioade mai lungi”, se spune în comunicat.

Ministrul român al Muncii şi ambasadorul german au stabilit în cadrul întâlnirii de miercuri că este nevoie de o corelare mult mai bună a politicilor privind piaţa muncii, politici care să fie pro-active şi să aducă plus-valoare ambelor state. În acest sens, se va intensifica şi diversifica la nivel de experţi cooperarea dintre MMSS şi Ministerul Federal din Germania, inclusiv la nivelul instituţiilor subordonate.

De asemenea, va fi intensificată campania de informare pentru românii care lucrează în Germania, astfel încât aceştia să îşi cunoască mult mai bine drepturile în raport cu angajatorii lor.

Discuţiile au vizat şi eforturile Ministerului Muncii de a elabora o reformă adecvată a sistemului de asistenţă socială pentru ca persoanele vulnerabile să fie cât mai bine protejate. În acest sens, se lucrează deja la o lege care în curând va fi pusă în transparenţă decizională, după care se va merge cu aceasta în Parlament.

„Ministrul Simona Bucura-Oprescu a mulţumit Excelenţei Sale Dr. Peer Gebauer pentru disponibilitatea la un dialog constructiv şi s-a arătat deschisă cooperării pentru promovarea intereselor comune României şi Germaniei”, se mai arată în document.

Cele mai citite știri

Exit mobile version