Timp liber
Sportivele românce au adus României mai multe medalii olimpice decât bărbații
Sportul este, încă, o lume dominată de bărbați. Doar 37% din totalul sportivilor legitimaţi în prezent sunt femei. Procentul acestora este și mai mic atunci când vine vorba despre funcțiile de conducere în instituţiile reprezentative ale sportului românesc şi internaţional. Acest subiect important este dezbătut pe larg într-o lucrare complexă despre sportul feminin românesc – “Forța femeilor în sport” – coordonată de Andreea Paul. Lansarea cărții va avea loc pe 9 octombrie 2023, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
„În prezent, sportul feminin este mai puțin popular decât cel masculin, în pofida rezultatelor fenomenale în sportul de elită internațional; în al doilea rând, nu există niciun motiv pentru care această situație să continue. Dacă acceptați aceste premise, sportul feminin oferă pieței o mulțime de noi oportunități de creștere a calității vieții, oportunități comerciale și noi performanțe sportive, o mulțime de noi perspective pentru reimaginarea mediului sportiv românesc”, spune coordonatorul cărții, Andreea Paul.
Contextul actual face chiar mai evidentă puterea femeilor din industrie și determinarea lor de a reuși. Sportivele românce au adus 156 de medalii olimpice României, mai multe decât bărbaţii, din 1956 încoace. Sportivii români au câștigat un total de 309 medalii, dintre care cele mai multe au fost obținute la gimnastică. Și cele mai multe medalii de aur au fost obținute de către femei, 60, față de 30 obținute de către sportivii bărbați.
Mărturiile a peste 80 de femei care au avut performanțe remarcabile în sport sau au fost legate într-un fel sau altul de sportul feminin autohton, sunt adunate în cartea Forța femeilor în sport. Andreea Paul a extins perspectiva lumii sportive feminine și a inclus în volumul coordonat, pe lângă mărturii ale sportivelor și mărturii ale antrenoarelor și chiar jurnalistelor sportive. Mărturiilor culese li se adaugă date istorice despre evoluția sportului românesc, statistici și informații care crează un tablou complet și complex.
Forța femeilor în sport este al patrulea volum din seria dedicată de Andreea Paul româncelor contemporane. În prima parte a cărții aflăm poveștile unor românce cu rezultate excepționale în gimnastică, atletism, canotaj, scrimă etc., de la Nadia Comăneci la Elisabeta Lipă, de la Iolanda Balaș la Gabriela Szabó, de la Ana Maria Brânză la Andreea Răducan. În a doua parte privim lucrurile din punctul de vedere al unor importante antrenoare ce, de-a lungul timpului, au modelat copii talentați care au ajuns apoi sportivi de performanță. Partea a treia e dedicată jurnalistelor din presa sportivă de la noi, multe dintre ele scriind pentru prima dată la persoana întâi, despre propria carieră și despre experiențele lor profesionale, perspectivă ce întregește imaginea femeilor fără de care sportul românesc ar fi fost mult mai sărac.
„Îmi doresc ca aceste povești ale campioanelor din sportul românesc să devină inspirație pentru generațiile următoare. Au demonstrat că nimic nu se poate realiza în viață fără pasiune, muncă, perseverență și iubire pentru ceea ce faci”, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care sprijină acest proiect.
Unul dintre atuurile României în tabloul european și global îl constituie rezultatele obținute în sport. România ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice. Poziționarea noastră în topurile lumii se datorează extrem de mult și contribuțiilor feminine.
Volumul “Forța femeilor în sport” va fi lansat luni, 9 octombrie 2023, de la ora 15:00, la Muzeul Sportului. Alături de Andreea Paul vor vorbi și Elisabeta Lipă și Mihai Covaliu. Evenimentul nu se va încheia fără o sesiune de autografe.
După acest eveniment va urma o nouă dezbatere în cadrul Female Empowerment Summit, organizat la Ambasada SUA, în data de 17 octombrie 2023.
******************************************************************************************
Despre autor:
Andreea PAUL s-a născut pe 10 septembrie 1978, în Zalău. Este doctor în economie, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București și fondatoarea și președinta organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Timp de opt ani s-a axat pe cercetare în cadrul Institutului de Economie Națională al Academiei Române, a ocupat postul de consilier în Administrația Prezidențială și în Parlamentul European câte trei ani, apoi a fost trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României și patru ani deputat în Parlamentul României. La Editura Polirom a mai coordonat volumele Forța politică a femeilor (2011), Forța economică a femeilor (2016) și Forța civică a femeilor (2018).