Actualitate
Summitul Rethink 3.0: 400 de personalități participă la cea mai mare dezbatere despre viitorul României
Rethink România organizează la Brașov, între 21 și 23 noiembrie, cel de-al treilea summit anual al organizației. Evenimentul va aduna la un loc circa 400 de participanți din mediul de business, societatea civilă, administrație, mediul academic, studenți și cercetători. Tema de acest an este „La răscruce de timpuri. Democrație. Adevăr. Încredere.” Am ales această temă în condițiile în care în 2024 au avut sau au loc alegeri locale, europene, parlamentare și prezidențiale.
La summitul din acest an, am propus o agendă diversă, structurată în paneluri, dezbateri și ateliere care vor aduce în prim-plan mai multe perspective asupra sănătății și evoluției democrației din România, dar și asupra politicilor publice necesare pentru a ne atinge potențialul comun.
Printre invitații speciali se numără:
- Patru dintre prim-miniștrii tranziției, care vor analiza lecțiile trecutului și vor contura oportunitățile pentru viitorul țării. Theodor Stolojan, Adrian Năstase, Victor Ponta și Dacian Cioloș sunt pentru prima dată pe aceeași scenă și ne vor oferi perspective diferite asupra a trei decenii lungi de tranziție.
- Ilie Bolojan și echipa sa administrativă din Bihor și Oradea, care vor prezenta modelul lor de succes în transformarea comunităților locale într-un exemplu de bună guvernare.
- Dragoș Stanca și jurnaliști precum Cătălin Tolontan, Mona Dîrzu și Răzvan Ionescu, care vor dezbtate situația presei și a spațiului informațional în România, subliniind rolul esențial al unei mass media independente în democrație.
- Oameni de afaceri, între care Dragoș Anastasiu, Radu Burnete, Felix Pătrășcanu și Sergiu Neguț, care vor discuta despre nevoile și provocările sectorului privat în relație cu statul și cu politicile economice. Pe măsură ce devine tot mai clar că anul 2025 va impune măsuri fiscale potențial dureroase pentru economie, vom afla perspectiva sectorului privat.
- Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, care va explora rolul în creștere al băncilor centrale în guvernanța economică și impactul acestora asupra stabilității economice.
- John Florescu și Marius Ghincea ne vor vorbi despre alegerile din Statele Unite, dar și despre implicațiile acestora pentru România.
Totodată, vom povesti despre zece provocări majore care vor trebui adresate de către următorul guvern, dezvăluind o serie de statistici provocatoare. Participanții vor avea șansa de a vorbi despre AI într-un panel interactiv dar și de a dezbate probleme structurale ale democrației românești și europene în cadrul a cinci ateliere diferite.
„Summitul Rethink România este mai mult decât un eveniment. Este un spațiu al dialogului constructiv și al colaborării între diverse sectoare ale societății. Ne propunem să aducem în prim-plan atât realizările, cât și provocările a trei decenii și jumătate de democrație. Cred că doar așa putem găsi soluții pentru a trece peste o perioadă tumultoasă din mai multe puncte de vedere: pe plan economic, extern dar și politic.” a declarat Andrada Burdalescu, CEO Rethink România.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, agenda completă și înscrieri last minute, vă invităm să accesați site-ul oficial de eveniment: https://rethinkromania.ro/summit-2024/
Rethink România este un think tank dedicat transformării României până în anul 2050 într-o țară în care tinerii iubesc să trăiască. Prin dezbateri, cercetare proprie și campanii de diseminare a acestora, Rethink dorește să promoveze politicile publice bazate pe dovezi, mai ales în zona capitalului uman: demografie, educație, mindset. Prin evenimentele și proiectele sale, Rethink România promovează transparența, responsabilitatea și implicarea civică.