Analize

Topul celor mai profitabile companii din România

Anul 2022 a fost unul destul de atipic pentru companiile din România. Nici bine nu ieșiseră din strânsoarea măsurilor împotriva pandemiei, că au trebuit să se adapteze la climatul instabil creat de războiul din Ucraina și să facă față inflației în creștere. Totuși, pentru unele situația a reprezentat mai mult o oportunitate, decât o amenințare. Astfel, în topul celor mai profitabile companii din România regăsim companii din energie, sănătate, retail, dar și bănci. Este vorba despre 100 de companii care au creat un profit net total de peste 67,5 de miliarde de lei. 

Cea mai profitabilă companie din România, conform datelor puse la dispoziția Income Magazine de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este OMV Petrom, care a reușit în anul 2022 să obțină un profit net total de peste 10,2 miliarde de lei, fiind prima companie din România care a reușit să depășească acest prag. Trebuie remarcat faptul că profitul OMV Petrom este echivalentul a 30% din profitul total al celor mai profitabile zece companii din România. O adevărată performanță realizată dintr-o serie de conjuncturi care s-au dovedit favorabile: finalul pandemiei care a generat un consum mai mare, dar și creșterea prețurilor la energie. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai profitabile companii din România este Hidroelectrica, perla energiei românești și vedeta Bursei de la București în această perioadă. În anul 2022, cel mai mare producător de energie electrică din țara noastră a obținut un profit net de peste 4,3 miliarde de lei, ceea ce explică, într-un fel, succesul listării companiei, ale cărei acțiuni au fost suprasubscrise într-un timp record. Cu un profit de peste 3,4  miliarde de lei, pe locul al treilea în clasament se află o altă companie din energie. Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, tot producător de energie deținut de statul român. Pe locul al patrulea se află Fondul Proprietatea, care a reușit să obțină un profit net în anul 2022 de peste 2,7 miliarde de lei. Acesta este urmat în topul celor mai profitabile companii de alte două companii din energie: Nuclearelectrica (2,7 miliarde de lei) și Romgaz (2,3 miliarde de lei). Cei doi mari producători de energie electrică, respectiv, gaz, sunt urmați în clasament de cei mai mari jucători din sistemul bancar. Este vorba despre Banca Transilvania, care a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de lei, și de BCR, care a înregistrat un profit net de 1,8 miliarde de lei. Surpriza de la vârful clasamentului este Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială din țara noastră și singura care se poate măsura, în termeni de profit, cu marile grupuri multinaționale. Rețeaua de magazine fondată și deținută de frații Pavăl a obținut în anul 2022 un profit net de 1,7 miliarde de lei, reușind să beneficieze de creșterea exponențială a consumului generată de sfârșitul pandemiei. Compania românească a reușit, astfel, să contabilizeze un profit aproape dublu față de rețeaua de magazine Kaufland, de exemplu, care a dezvoltat un profit de 884 de milioane de lei. O altă surpriză în topul profitabilității o reprezintă apariția în top a Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl, care a înregistrat în 2022 un profit net de 1,5 miliarde de lei și a intrat, astfel, în liga mare a businessurilor din România. Dacă adunăm profitul celor două companii cu care fondatorii Dedeman se află în primele zece companii din România în materie de profit, obținem un total net de peste 3,2 miliarde de lei în anul 2022. 

Trebuie remarcat faptul că cele mai profitabile zece companii din România au dezvoltat un profit net total de 33,4 miliarde de lei, adică  aproximativ jumătate din profitul dezvoltat de toate cele o sută de companii prezente în clasament. Un alt aspect important de observat este prezența semnificativă a companiilor de stat în clasamentul profiturilor, mai ales la vârful clasamentului. În afară de cele patru companii poziționate la vârful clasamentului, consemnăm existența în topul companiilor profitabile a unor entități de stat precum Electrocentrale București (peste un miliard de lei profit), Transelectrica (peste 500 de milioane de lei) sau CEC Bank (424 de milioane de lei). 

Domenii profitabile 

2022 a fost, de departe, unul dintre cei mai buni ani pentru domeniul energiei, dovada acestui fapt fiind prezența preponderentă a companiilor din energie în tot clasamentul celor mai profitabile companii și, mai ales, la vârful acestuia. Un alt domeniu în care afacerile au dezvoltat profituri substanțiale este domeniul bancar. Astfel, observăm în clasament prezența tuturor băncilor mari din România, care au realizat profituri semnificative în 2022 și care au reușit să se impună cu două pozițiii și la vârful topului. Un alt treilea domeniu care se remarcă în clasamentul profitabilității este retailul, care a profitat din plin de revenirea la normalitate de după ridicarea măsurilor luate împotriva epidemiei de COVID din anii 2020 și 2021. Alte domenii sunt extrem de slab reprezentate. De exemplu, în topul profiturilor avem o singură companie de media. Este vorba despre PRO TV, care a înregistrat un profit de 224 de milioane de lei. De asemenea, topul cuprinde foarte puține companii din domeniul farmaceutic, printre care Terapia SA cu un profit de 250 de milioane de lei și compania antreprenorială Fildas Trading cu 246 de milioane de lei. Și, pentru că tot a venit vorba despre companiile cu acționariat românesc, trebuie remarcat faptul că acestea au un rol destul de bine definit în clasamentul companiilor profitabile, fapt îmbucurător, de altfel, pentru că, de cele mai multe ori, companiile antreprenoriale susțin și o dezvoltare a comunităților locale. Astfel, trebuie să remarcăm prezența în primii 100 cei mai profitabili actori din economie a producătorului de carne de pui deținut de omul de afaceri Ioan Popa. Transavia a dezvoltat în 2022 un profit de peste 200 de milioane de lei, conform cifrelor furnizate de Registrul Comerțului. O altă companie românească prezentă în top este cel mai mare producător de acoperişuri din România. Bilka Steel, deținută de omul de afaceri Horațiu Țepeș se află în topul profiturilor pe 2022, cu un profit net de peste 163 milioane de lei. 

Unde se face profitul

Pentru a înțelege cât mai bine mediul de business din România, trebuie să ne uităm și la cum arată harta profiturilor obținute de primele 100 de companii. Astfel, cu un profit net total de 45 de miliarde de lei, Bucureștiul deține supremația absolută: peste două treimi din profitul total al celor mai profitabile companii din România se realizează în capitala țării. La foarte mare distanță, pe locul al doilea, se află județul Gorj, pus pe harta profiturilor de existența Complexului Energetic Oltenia, care se află la vârful clasamentului. Pe locul al treilea se află Bacău, județ scos în față de prezența celor două businessuri patronate de frații Pavăl, care au declarat împreună un profit de peste 3,2 miliarde de lei. Clujul se află și el pe harta profitabilității din românia în special datorită prezenței Băncii Transilvania, cel mai mare și cel mai profitabil grup bancar din România. 

Ceea ce se observă cu ochiul liber în acest top al performanței, pentru că profitul este, până la urmă, cel mai important indicator de performanță, este gradul uriaș de concentrare a profitului. La vârful topului avem companii mari cu profituri de miliarde de lei, în schimb, în restul clasamentului, profiturile sunt relativ mici. Rata de concentrare se poate observa și din profitul total al primelor 50 de companii raportat la profitul tuturor companiilor din clasament. Astfel, în prima jumătate a clasamentului avem concentrat peste 85% (peste 57 de miliarde de lei) din profitul tuturor celor 100 de companii, concluzia acestui fapt fiind că în mediul de afaceri din România există o prăpastie între grupul relativ restrâns de companii mari, cel care generează cea mai mare parte a profitului, și restul actorilor din economie. 

Cele mai profitabile 10 companii din România 

OMV PETROM SA 10.287.553.182
HIDROELECTRICA S.A. 4.394.378.205
COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. 3.499.914.114
FONDUL PROPRIETATEA SA 2.769.448.871
NUCLEARELECTRICA SA 2.764.423.452
ROMGAZ  SA 2.531.945.414
BANCA TRANSILVANIA SA 2.177.998.978
BANCA COMERCIALA ROMANA SA 1.830.015.908
DEDEMAN SRL 1.702.616.369
PAVAL HOLDING S.R.L. 1.517.807.993

Cele mai recente știri

To Top